President Obama förespråkar nätneutralitet - Finlandssvenskt fiberforum
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Bredband ute i världen / President Obama förespråkar nätneutralitet
Författare Meddelande
Johanh
Medlem
# Skrivet: 11 Nov 2014 12:56
Svara 


http://www.whitehouse.gov/net-neutrality

Även om presidenten inte har så mycket att säga till om i denna fråga, är det här ett tydligt ställningstagande. Tyvärr kan det också få motsatt effekt, p.g.a. politiken i USA just nu. Allt som presidenten är för vill man motarbeta, verkar det som.

Obama vill likställa bredband med telefoni, som klassas som en "utility under Title II of the Communications Act". Det skulle bl.a. förbjuda all prioritering och tillåta all trafik på samma villkor.

Telebolagen har reagerat starkt och menar att det skulle hindra ekonomisk tillväxt m.m. Men det är ju deras starka monopolställning de är rädda för att mista. Och att de inte skulle kunna ta extra betalt för en viss sorts data, typ Netflix.

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 12 Nov 2014 16:42
Svara 


Att likställa bredband ned telefoni är att helt stoppa utvecklingen för IP

Johanh
Medlem
# Skrivet: 13 Nov 2014 15:12 - Editerad av: Johanh
Svara 


Att använda samma mekanism som man använt för att reglera telefoni, innebär inte att stoppa utvecklingen för IP. I USA är risken med det nuvarande systemet för bredband att utvecklingen går i den riktningen att Internet kommersialiseras så till den grad, att det aldrig kommer att vara fritt och neutralt mera. Man börjar hantera olika slags datatrafik olika och ta betalt beroende på vilken sorts trafik man förmedlar. Det är inte acceptabelt. Samma sak här i Europa med s.k. "specialised services" som man försöker få igenom i den nya nätneutralitetslagen som kommissionen ännu ska behandla. Parlamentet tog ju i April tydligt ställning till att man vill ha ett fritt och neutralt Internet. Obamas uttalande är helt i linje med det. Förhoppningsvis påverkar Obamas uttalande också beslutsfattarna i EU och inte låter sig påverkars av lobbningen från teleoperatörerna. T.o.m. amerikanska teleoperatörer har lobbat i Bryssel för att påverka EU:s lagstiftning, vilket jag tycker är ganska fräckt gjort (källa http://radiobruxelleslibera.wordpress.com/2014/11/ 12/how-obamas-view-on-net-neutrality-may-influence -the-european-net-neutrality-reform/).

Johanh
Medlem
# Skrivet: 27 Feb 2015 14:40
Svara 


Och nu har man i USA beslutat att Internet klassas som en Title II service. Det innebär i praktiken att operatörerna inte får blockera sidor på Internet, inte "strypa" trafik från vissa sidor och inte ta extra betalt för att man surfar på vissa sidor (typiskt exempel Netflix). Det blir också tillåtet att bygga kommunala bredband, något som vissa stater förbjudit hittills.

http://www.zdnet.com/article/net-neutrality-become s-the-law-of-the-land/

Eftersom man också definierat "bredband" som 25 Mbit/s ner och 3 Mbit/s upp, så har man det ur konsumentens synvinkel nu bättre ställt än tidigare.

Frågan är sedan hur mycket det innebär för den enskilde konsumenten. Man har ju haft tidigare stora problem med monopol, där operatörer förhindrat städer och kommuner att bygga eget bredband, t.ex., och på det sättet hindrat konkurrens och utveckling.

Nu är det bara att hoppas att man i EU också tar förnuftet till fånga.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 27 Feb 2015 22:42
Svara 


Nåja, det är åtminstone svagt positivt.

Johanh
Medlem
# Skrivet: 15 Jun 2016 14:13
Svara 


USA:s telekomkommissions (FCC) direktiv har nu fått laga kraft i domstol i USA. http://arstechnica.com/tech-policy/2016/06/net-neu trality-and-title-ii-win-in-court-as-isps-lose-cas e-against-fcc/

Operatörerna försöker nu föra fallet till högsta domstolen: http://arstechnica.com/tech-policy/2016/06/supreme -court-get-ready-isps-wont-give-up-net-neutrality- fight/

Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.