Australien visar exempel - Finlandssvenskt fiberforum
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Bredband ute i världen / Australien visar exempel
Författare Meddelande
UlfG
Medlem
# Skrivet: 9 Apr 2009 12:41
Svara 


Jaha..här har vi modellen....jag tror inte lngre på vår politiska vilja i vår land..tyvärr


http://www.tekniikkatalous.fi/ict/article269695.ec e

Nisse
Medlem
# Skrivet: 8 Jun 2009 09:57
Svara 


Jo, jag såg i FibreSystems Europe (maj 2009) att det faktiskt blir ett jätteprojekt. Intressant är att de först bad om offertar från operatörerna men de var så dåliga att staten måste bygga själv.
FibreSystem Europe kan beställas gratis över nätet på

http://fibresystems.org


Och det är just detsamma som i Australien som vi borde göra i Finland också. Kan vi bygga vägar så kan vi bygga fibernät.

UlfG
Medlem
# Skrivet: 4 Aug 2009 13:51
Svara 


Australien har ett bra grepp

http://www.minister.dbcde.gov.au/media/speeches/20 09/017

pdonner
Medlem
# Skrivet: 4 Aug 2009 14:27 - Editerad av: pdonner
Svara 


Just det. Minister Stephen Conroys tal innehåller ett antal väl uttänkta och formulerade betoningar. För det första understryker han investeringens beständighet (FTTP = Fiber To The Premises):

FTTP is the most future-proof technology. -- Our network will start at 100 Megabits per second, but once fibre is distributed, future hardware upgrades can boost speeds even further to 1 Gigabit per second and beyond.

Därmed är det så gott som givet att regeringen baserar sitt drag på ekonomiska uträkningar av optofiberkommunikationens fördelar:

It will drive employment and business activity in the short-term, helping stimulate the economy for our recovery from the global economic recession.

It will also form the platform for our future economy, ensuring we are best placed to capitalise in the years ahead.


Man bör också notera att han ser på jordklotet ur ett annat perspektiv än vad vi gör här i norra Europa. Det är Stilla Havet som leder bygget av snabba dataförbindelser:

Australia must keep pace with the global community and particularly our Asia–Pacific neighbours who are rapidly adopting fibre broadband.

This includes global FTTP leaders such as South Korea, Hong Kong, Japan, Taiwan and fast-growing China.


Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 26 Jul 2011 12:56
Svara 


Nu har Australien kommi i gång. Se http://www.buddeblog.com.au/frompaulsdesk/key-tele coms-trends-moving-into-2012/?r=70

Nisse
Medlem
# Skrivet: 31 Aug 2011 10:28 - Editerad av: Nisse
Svara 


Jag fick en intressant länk av Gunnulf som man gärna kan sätta in här på forumet:

http://www.budde.com.au/News/#Long-Term-Evolution

Australien har kommit mycket längre än EU (möjligen med undantag för Sverige) och diskussionen där har också kommit längre. Det kan vara idé för oss att följa med den diskussionen för den har betydelse också här.

Speciellt som det inte blir nånting av utbyggnaden i Finland (med ett fåtal undantag). I radiodiskussionen förra veckan (se tråden "Markku Heikkinen ...") så blev det också klart att ministeriet inte bryr sej om problemen och inte tänker göra nånting heller. Samma gamla skiva som vi hört sedan år 2000: "Allt går nog bra ..." fastän det uppenbarligen inte gör det.

Mer än någonsin gäller: Bygg själva eller var utan ! Tyvärr får jag höra att många kommuner direkt motarbetar byggandet - till exempel Borgå.

Något snabbt datanät som täcker ens större delen av Finland blir det garanterat inte år 2015 - knappast ens år 2020.

Men det kan vara bra att se på hur viktigt nätet kommer att bli för hela samhället och alla medborgare på de australienska sidorna.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 2 Sep 2011 12:37 - Editerad av: pdonner
Svara 


Intressant, men det konsultproducerade PDF-materialet kostar 995$ och länken till sidankaret fungerar inte mer.

Däremot är jag lika bestört över kommunikationsministeriets likgiltighet inför frågan om statsstöd åt monopolinriktade FINNET bolag. Det är direkt emot den valfrihet som Harri Pursiainen stod för i sitt betänkande år 2008. Konsumenten skall kunna välja sin operatör, men valet blir ganska lätt om det bara finns ett alternativ. Hur det blir med den EU-efterlysta fria konkurrensen, är också oklart.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 2 Sep 2011 12:53
Svara 


Nä, man kan bara läsa Byddes sammandrag. Gå nedåt till

The need for NBN-based trans-sector policies 29 August 2011

Nisse
Medlem
# Skrivet: 5 Sep 2011 10:21
Svara 


Intressant om Australien på

http://www.budde.com.au/News/

Där konstateras ifråga om historien att den förra regeringen höll på med privatisering i stället för att fixa fibernät:

"We lost eleven years of progress during the time the Coalition was in government, as its priority was to privatise Telstra at all costs, without taking into account competition, innovation and consumer prices. Since then it has taken the country five years to create a new plan that is supported by the people as well as by the industry."

Tyvärr har vi just en likadan regering som den tidigare australiensiska så här finns inget hopp om någon förbättring utan den fortsätter med dogmatisk envishet att jamsa om att "marknaden skall sköta allt". Fastän marknaden själv tydligt påpekat att den inte alls bygger fibernät.

En viktig poäng som Budde påpekar är just infrastrukturen:

"Another urgent requirement is to further cement the NBN as national infrastructure rather than telecoms infrastructure. The parliamentary committee on the NBN has clearly indicated that much more work needs to be done here."

Och där går allting fel i dag i Finland. De gamla gaggiga monopolbolagen får i praktiken nätet och kan fortsätta med sin monopolutpressning av kunderna a la maffia.

Mycket intressant av en regering som babblar om konkurrens ... Men man skall inte höra på vad de säjer utan se på vad de gör.

Det vi absolut måste få är ett stomnät som är helt oberoende av tjänsteleverantörerna så att alla är jämlika i konkurrensen och så att det finns en klar och tydlig prislista för anslutning (till exempel av byanät) med helt offentliga kopplingspunkter. Som det nu är så är både prislistan och kopplingspunkterna hemliga ! Hur tusan skall då något byanät ens kunna börja planera nånting ?

pdonner
Medlem
# Skrivet: 8 Sep 2011 10:29 - Editerad av: pdonner
Svara 


Nisse har helt rätt i att diskussionen i Australien förs på en mycket mer avancerad nivå än hos oss. Emellanåt verkar det som om vår diskussion överhuvudtaget inte vore välkommen. Uttrycker man sin åsikt, så blir man utpekad som sanningssägare och dem tycker man inte om. Det har jag flere gånger kunnat läsa i klartext. Och så blir det yrkesutövningsförbud, stängda dörrar och exklusiva kabinettbeslut. - Mycket obehagligt.

Vi skall göra ett nytt försök att öppna kommunikationsfältet. Jag tänkte utnyttja erfarenheterna i Australien genom att projicera dem på situationen i Kajanaland och på min hemkommun Kuhmo. Så får vi väl se vad maktutövarna hittar på härnäst.

Diskussionen i Australien handlar om att bygga datanätets nationella infrastruktur. Såhär citerar Nisse Paul Budde, som skriver på BuddeCom-forumet <http://www.budde.com.au/>:

Another urgent requirement is to further cement the NBN as national infrastructure rather than telecoms infrastructure.

Det är samhället som skall äga stomnätet och man förespråkar uppenbarligen också ett heltäckande distributionsnät. De är byggklossar som behövs i den infrastruktur som krävs för att kunna förverkliga de grundläggande nationella intressena. Det vill säga i vårt fall, de är grundförutsättningar för en levande landsbygd. Samma tankegång framgår ännu bättre från följande avsnitt. Här jämför Budde datanätet med andra heltäckande infranät (elektricitet, vatten, vägar etc):

We pointed out what other national, government-funded infrastructure investments have done for the good and the wealth of the nation (electricity, water, roads, trains, etc). It is not about how much money you can make from this infrastructure – it is about the enormous economic value of that infrastructure to society.

Våra australiensiska kolleger säger såhär: Om staten låter telebolagen skruva upp anslutningsavgiften (eller månatliga avkortningar på densamma) så missar man poängen i det hela. Samhällets satsning går förlorad om vi inte får den heltäckande infrastrukturen. Jag vill tillägga att det inte heller blir någon fri marknad om man låter telebolagen strama åt monopolet med hjälp av statsstödet. Pass på EU. Dags att ingripa! Telefonbolaget skalar av grädden... och de utsatta som skulle hjälpas, ja de blir inte alls behjälpta utan tvärtom utarmade av höga avgifter och onödiga produktbubblor.

Just nu verkar det som om staten skulle vara nöjd med detta fördärvliga förfarande. Man tycks resonera såhär: Det är ju väldigt fint att ens den enda offerten kom in och att telefonbolaget vill göra sin insats. Blir det inget snabbt nät så bör ni nöja er med den samhällsomfattande tjänsten. En mega bör räcka! - Och det låter välbekant, eller hur? Kom ihåg att I-samhällets tjänster inte enbart är lätta att använda, utan också audiovisuella. Erfarenheterna påvisar helt klart att AV-kommunikation inte fungerar på snävbandet och framför allt inte över trådlösa linjer.

Istället för att låta telefonbolagen suga ut landsbygdens sista lilla ekonomiska resurs och därmed stagnera uppbyggnaden av infrastrukturen, så ser man i Australien datanätet som ett enormt ekonomiskt egenvärde: Det är ju I-samhällets infrastruktur. Därmed är det samhället och inte telebolagen som måste styra processen. Vi måste övergå från den marknadsdrivna top-down uppläggningen till en medborgar- och tjänsteinriktad modell, där stomnätet ägs av samhället.

Hur fungerar denna ekonomiska mekanism? Den skall bedrivas nerifrån-uppåt. "We are doing things the wrong way round", säger dom i Australien. Man skall inte fokusera på de snabba vinsterna, utan på de ekonomiska fördelarna. Det handlar om precis samma tillvägagångssätt som vi för två år sedan framförde i fråga om landskapsekonomin i Kajanaland:

We know that e-health can save us $10 billion, and that combining the NBN with smart grids can save us $2 billion. So we are doing things the wrong way round. We should have thought about the social and economic benefits first; calculated (roughly) those benefits; and then built an appropriate/a suitable business model around NBN Co.

Vi sade att det här finns en outnyttjad möjlighet att tillrättaställa landskapets ekonomi. Landskapets administrativa överläkare Esa Ahonen förstod precis vad vi förespråkade. Dethär var ju som gjort för landskapet Kajanaland med dess snedvridna åldersstruktur och det 'administrativa experimentet'. Men istället för stöda oss och låta oss påvisa hur detta schema fungerar i Kuusamonkylä i norra Kuhmo, så satte man in alla tänkbara dystra resurser för att stoppa upp vårt pilotförslag.

Vänliga, långsinniga och konstruktiva som vi är, så tänker vi ge dem en ny chans. Alla dumma kommuner i Kajanaland skall ha rätt att betala för sin dyra erfarenhet som telebolagets drängar. Men vi i Kuhmo bör inte följa deras exempel, för våra studier visar helt klart att de vinsthungriga monopolisternas nät blir mycket dyrt och det nätet når inte den del av landsbygdens befolkning som mest behöver de jämlika tjänsterna.

Staten gjorde en miss när man lade tyngdpunkten för stomnätsbygget på landskapen. De saknar tillräckligt kunnande för att klara av projektkoordineringen. - Jo, jag hör nog rösten från Österbotten som säger att landskapet faktiskt klarat sig väldigt bra just där. Det stämmer, men de socio-ekonomiska förhållandena i Hungerlandet liknar inte alls situationen i Österbotten. Utan egen sakkunskap och förmåga att utnyttja utomstående insikt, blir det telebolagets åsikter som gäller i alla väder. Det lilla Finnetbolaget är tyvärr en försäljningsorganisation, som saknar både den nödiga kunskapen och resurser för att utveckla de egna insikterna.

Vi kan kringgå problemet genom att tills vidare glömma landskapet. Det bör man absolut göra, så länge landskapet inte driver sin egen fördel. Då vi fortfarande också har kommuner, så kan man faktiskt genomföra arbetet nerifrån-uppåt. Det egna, lokalt betonade initiativet sätter in på by- och kommunnivå.

Det är klokast att helt enkelt strunta i den fel upplagda landskapliga 'offerttävlingen'. Kommunen bör driva sina egna intressen genom att först tänka igenom de egna ekonomiska fördelarna. Det har vi gjort. Detta ledde till krav på ett heltäckande nät och en låg samtariff för anslutningarna. Kommun och landskap skall ha fritt tillträde till nätet, så att de utan hinder kan börja producera I-samhällets välfungerande tjänster. Det blir effektivt, för i detta scenario når man hela bosättningen. På lång sikt blir det också mycket fördelaktigt, för i det kommunala nätet behöver man inte debitera för den välfungerande lokala trafiken som inte alls belastar lokalnätverkets internet-kapacitet.

Hos oss är det inte enbart kommuninnevånaren, utan den offentliga tjänsteleverantören som i första hand behöver anslutningen. Därmed borde också landskapet så småningom inse att det nerifrån-uppåt byggda öppna och sålunda synnerligen enkla nätet blir otroligt billigt för dem och att de ekonomiska fördelarna med en heltäckande åldingsvårdstjänst är "enorma". Då kan man ju kanske tänka sig att både landskap och kommun skall bistå i att göra nätet heltäckande. Kuhmo har alla förutsättningar att göra just så, för utan att veta om diskussionen i Australien så har man skapat förutsättningar för att följa ett recept som rekommenderas på andra sidan jordklotet.

"Sälj de offentliga bolagen och satsa istället på infrastruktur", säger man i Australien. Staden Kuhmo har en stor aktieporfölj från en olycklig försäljning av el-aktier. Lyssnar man på ekonomisterna, så säger de att ett sådant aktieinnehav är synnerligen riskfyllt i dagens läge. I Australien anser man att ägandet i det offentliga bolaget bör bytas ut mot konstruktion av infrastruktur, alltså datanätverk. Kommunen kan frigöra det aktiebundna kapitalet och därmed minska på aktierisken genom att flytta över resursen på datanätet.

På lokalplanet är det innevånarnas aktivitet som är utslagsgivande. ELY-centralen har genom Utvecklingsprogrammet för Fastland-Finland möjlighet att stöda byanätens uppbyggnad, förutsatt att den regionala centralen reserverar tillräckliga medel för att utföra landsbygdens viktigaste åtgärd under detta decennium. Byalagens aktiva medverkan och talkoanda behövs för att dra full nytta av de fördelaktiga investeringsvilkoren.

Kommunen har möjlighet att stöda processen genom att ge garantier för invånarens abonemanglån, samt stöd åt de socialt värst utsatta vid anskaffning av anslutningen. Bankerna har inte möjlighet att skapa en specialprodukt för fibernätsabonemang, men vi har på annat håll sett att med kommunal garanti är det lätt att göra upp om de behövliga lånen.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 8 Sep 2011 21:00
Svara 


Till och med en skitstövel som Assar Lindbeck inser att en samhällelig infrastruktur är viktig

http://www.dn.se/debatt/sa-kan-sverige-fa-fram-pen gar-till-ny-infrastruktur

Jag tror inte att någon försäljning är nödvändig ifråga om fibernät. Det kan byggas med lån som småningom återbetalas via fiberhyror.

Men visst är det riktigt att en samhällelig infrastruktur är viktig.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 9 Sep 2011 12:57 - Editerad av: pdonner
Svara 


Det finns de som tycker att man inte skall påta på skrivna inlägg. Jag tog mig friheten att göra just så och därmed utarbeta en artikel som jag hoppas väcker åtminstone beslutfattarna i grannskapet. Och är skriveriet till nytta för andra så är jag tacksam.

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 20 Dec 2011 09:43
Svara 


Denna länk fanns i min inkommande e-post i dag:
http://www.buddeblog.com.au/frompaulsdesk/addressi ng-the-oppositions-nbn-issues/?r=70
där den viktiga frasen är:
Where there is no HFC and no FttN?? (in an estimated 70% of the country) it does not make sense to first upgrade to FttN and to return later and upgrade to FttH.

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 20 Nov 2012 17:58
Svara 


Denna skojiga bildserie berättar varför bredband är viktigt, SÅ viktigt att Australiska staten inte bara subventionerar fiber utan sätter upp ett helt nytt fiberbolag på lån och förväntar sig god lönsamhet. (NBN = New Broadband Network). Paul Bugge, min favoribloggare, är ute för att:
Debunking NBN myths:
• Cost - The cost is just too high, the money would be better spent on health or education.
• Speed - We are never going to need that much speed
• Data - We are never going to use that much data
• Installation - it will cost up to $1000 to get connected
• Fibre technology will be obsolete in 5 years & mobile broadband is the way forward.
• Other countries haven't built an NBN, so we shouldn't either
• No-one is going to sign up for the NBN and its going to be too expensive
Check it out here - http://www.broadbandplanfinder.com.au/nbn/

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 28 Jul 2013 13:48
Svara 


Här är en länk till en gratisrapport som igen för fram Paul Buddes favoritslogan om "trans-sector approach", INTE "cross-sector approach":

http://www.budde.com.au/Research/Download-Free-Rep ort.aspx?ReportID=5776

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 21 Feb 2014 17:01
Svara 


Australiska nyvalet leder till att fiberutbyggnaden där stoppar! Se


http://www.buddeblog.com.au/frompaulsdesk/nbn-frus tration-on-the-nsw-central-coast/

Danno
Medlem
# Skrivet: 26 Dec 2016 18:30
Svara 


Det gick några år så fortsätter det vanliga arbetet...

http://www.commondreams.org/news/2016/12/22/histor ic-decision-canada-declares-internet-access-fundam ental-right-all

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 9 Maj 2017 11:17
Svara 


Man kan inte tro att det är sant! SAMMA DISKUSSION om fiber kontra trådlöst ett varv till! Se:

http://www.buddeblog.com.au/frompaulsdesk/role-nbn -development-5g/

Extrakt:
For starters, there is still not a 5G standard and this is essential for vendors to provide devices for mass markets in order to deliver an affordable device. Totally new handsets are needed to facilitate the multiple tiny antennas that are required in order for the device to operate over the high frequency necessary for 5G. No mass market will be achievable without a standard for such devices.

Secondly, 5G will require access to a fibre optic backbone in order to provide the affordable high-speed services that are talked about by the vendors and the mobile operators alike. Currently some 50% of mobile towers are linked to fibre optic networks – 5G could require a hundred-fold increase in mobile base stations and most of them need to be linked to a fibre optic network.

Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.