FICORA förklarar sig - Finlandssvenskt fiberforum
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Bredband i Finland / FICORA förklarar sig
Författare Meddelande
pdonner
Medlem
# Skrivet: 18 Jun 2015 12:46 - Editerad av: pdonner
Svara 


De som följt med statens projekt vet väl att allt inte gått så bra. Trots det har det i offentligheten hetat att Bredband för alla 2015 varit lyckat. Nu gör bredbandschefen Päivi Peltola-Ojala på FICORA en helvändning i Iltalehti: Projektet är en flop. Det är byanätsbyggarna som är okunniga amatörer och orsak till att projektet misslyckandes:

Laajakaistahanke olikin floppi: "Amatöörit puuhamiehet asialla"

Nu vill man alltså satsa på telebolagen (och trådlöst för sista 2 km!). Här i grannskapet är en sådan vändning väldigt ovälkommen. I Kajanaland har telebolaget byggt kommunala nätbenrangel med 15-25% penetration medan projektet i nordvästra Kuhmo nått närapå 75%. Suomussalmi kommun är i luven på telebolaget och kräver ersättning för att man inte byggt mer än de mest profitabla delarna av nätet. I NOSTE-projektet är arbetet så kostnadseffektivt att det tycks bli långa tilläggsrutter utöver det vältäckande nätet.

Det är på tiden att FICORA ger offentlighet åt den utvärdering som gjordes medan man i offentligheten meddelade att allt var som det skall. Det skulle också vara bra med en ordentlig opartisk utredning som skulle ta ställning till den arbetsmodell som man utvecklade för projektet: Finansieringsystemet, det landskapliga styrsystemet, informationsprojekten, de märkliga stödreglerna.

Guje
Medlem
# Skrivet: 22 Jun 2015 23:43
Svara 


Att sätta upp en mast jämte sändare så att räckvidden blir 2 km kostar lika mycket som att dra fiber ända fram. Dessutom brukar det vara ganska glest med betalande hushåll på så små områden på glesbygden. Vem skall betala? Staten och EU?

Antagligen är det ganska lätt att slå blådunster i dagens tjänstemän på komverket så de faktiskt betalar stöd för fiber till mastbyggen. Att man samtidigt bara får begränsad asymmetrisk överföring och kortlivade slutna bredbandsnät kan knappast intressera denna statliga instans. De förstår helt enkelt inte vad det handlar om. Den erfarenheten har jag av det schacki.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 4 Jul 2015 14:05 - Editerad av: pdonner
Svara 


Det sägs att revisionsverket håller på med en utvärdering av Bredband för alla 2015. Man har intervjuat många av dem som deltagit. Försöker man komma fram med ett bättre stödsystem måste perspektivet vara bredare. Det skulle vara nyttigt med en jämförande analys som också skulle beakta NTM-centralens byanätsprojekt. Jag tror att en sådan jämförelse kunde öppna produktiva synvinklar som kunde osidosätta ovanstående enspåriga propaganda längs linjen professionalister och amatörer. Det behövs både analys och systeminriktat kreativt nytänkande.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 12 Jul 2015 15:46
Svara 


I går fanns en bra artikel om fiberbygge i tidningen Östnyland om Kitö i Sibbo: "Andelslagen driver utvecklingen"

http://ostnyland.fi/lokalt/2015-07-10/762322/andel slagen-driver-fiberutvecklingen

Ungefär exakt motsatt vinkling jämfört med IL. Intressant nog hade Laura Vilkkonen uttalat sej i bägge artiklarna.

Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.