Staten bygger ut snabba fibernät i hela Finland - Finlandssvenskt fiberforum
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Bredband i Finland / Staten bygger ut snabba fibernät i hela Finland
Författare Meddelande
Nisse
Medlem
# Skrivet: 1 Apr 2008 08:26
Svara 


Enligt kommunikationsministeriets förslag beslöt statsrådet idag att Finland börjar bygga ut optiska fibernät i hela Finland. Befintlig fiber har överförts i ett speciellt bolag som skall hyra ut den till operatörerna på jämlika villkor.

Utbyggnaden beräknas ta 10-20 år och sköts av underleverantörer på ministeriets uppdrag. Den finansieras med ett lån på 3 miljarder euro som återbetalas på 50 år via nätavgifter som kommer att vara omkring 4 euro per månad och per anslutning.

(April, april !!)

Guje
Medlem
# Skrivet: 1 Apr 2008 10:41 - Editerad av: Guje
Svara 


Utdrag ur historieboken år 2103:

"Nisse-nätet började som ett aprilskämt"

Bengt
Medlem
# Skrivet: 1 Apr 2008 22:27
Svara 


Testa också Ålandstidningens kamera som fungerar via skärmen!

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=8284& iPage=1

pdonner
Medlem
# Skrivet: 2 Apr 2008 07:50 - Editerad av: pdonner
Svara 


Ålandstidningens tjänst är verkligt smart, men tyvärr är den inte mera en gångbar lösning i dagens läge.

Hur är det med I-samhällets andra tjänster: Borde vi övergå från skämtlinjen till situationens allvar?

UlfG
Medlem
# Skrivet: 30 Apr 2014 11:44
Svara 


Corenet

Corenet Oy turvaa yhteiskunnan perustoimintoja rakentamalla, yhdistämällä ja ylläpitämällä kriittisiä tietoteknisiä järjestelmiä. Corenet on verkko-operaattori, jonka omistuksessa on maanlaajuinen optinen runkoverkko (kuituverkkoa 7100 km ja kupariverkkoa 3500 km).

Corenet toimittaa kriittisiin verkkoympäristöihin asiakaskohtaisia tietoliikenteen palveluja. Yrityksen palveluihin kuuluvat tietojärjestelmien ja –verkkojen konsultointi, valvonta, hallinta ja ylläpito.

Governia osti Corenetin VR Groupilta ja TDC Oy Finlandilta vuonna 2013. Governia omistaa Corenetin sataprosenttisesti.

Governia Oy on valtion 100%:sti omistama yhtiö, jonka tehtävänä on omistaa ja kehittää kulloinkin omistuksessaan olevia listaamattomia yhtiöitä ja varallisuutta, sekä toteuttaa valtion tarkoitusperiä tukevia järjestelyjä.http://governia.fi/sijoitukset/corenet/

Nisse
Medlem
# Skrivet: 30 Apr 2014 22:53
Svara 


Hmm, är det här bara en liten grej eller tänker de faktiskt börja bygga ett ordentligt statligt stomnät ?

Guje
Medlem
# Skrivet: 4 Maj 2014 16:41
Svara 


Ett ordentligt statligt stomnät? Ingalunda!

Här handlar det om en befintligt fiberkabel längs med järnvägen. Fiberkabeln skall få en fortsättning under Östersjön ner till Tyskland. Så, om ni har järnvägen nära eller bor nånstans mellan Hangö och Travemünde så kan ni få en anslutning till era "kritiska" IT-system. Antagligen syftar dom på armens och räddningsväsendets system som Finland gav bort åt Sonera och som man måste bygga på nytt.

"Saksasta Itämeren pohjaa kulkeva merikaapeli yhdistyy Suomen rautateiden vieritse kulkevaan Corenetin kuitukaapeliverkostoon. Näin koko Suomi yhdistyy huippunopeiden tietoyhteyksien piiriin tehden maasta entistä kilpailukykyisemmän tieto- ja viestintäteknologiateollisuudelle sekä digitaalisten palveluiden alueena."


Såhär fiber-utvecklar man alltså HELA Finland i framtiden. Undrar just vad en anslutning blir att kosta för dem som bor i en flott villa, 20 km utanför Hangö?

Märkligt hur bra man alltid får det att låta när Finland drar fiberkablar!

Danno
Medlem
# Skrivet: 5 Maj 2014 09:26
Svara 


Det är nog just som Guje skriver "Antagligen syftar dom på armens och räddningsväsendets system som Finland gav bort åt Sonera och som man måste bygga på nytt.".
Armen har ju nog kvar sina fiberkablar (de såldes inte till Sonera). Problemet med deras kablar är att de är byggda samtidigt som Teles första fiberkablar på början av 80-talet och de är alla Multimode och det sattes inte ner "extra" fiber (antagligen för att det var för dyrt). Så det är bara att bygga nytt...
För räddningsväsendet har jag inte hört om det finns någon plan för... Jag har den bilden av att de tror att de skall klara sej med det trådlösanätet (men det vet vi ju "alla" hur det är med). Sonera har fortfarande sin interna plan att skrota "telenätet" så fort som möjligt.

Det här är deras "nättjänst": Corenet tuottaa vakiomuotoisen tai asiakaskohtaisen mpls-verkkopalvelun lisäksi turvallisia ip-erillisverkkopalveluita. Corenet tarjoaa myös kattavasti erilaisia siirtoyhteyspalvelui-ta, jotka perustuvat yrityksen omaan, maanlaajuiseen kuitupohjaiseen varmistettuun runkoverkkoon. liittymä ja yhteysnopeudet skaalautuvat hitaista yhteyksistä 10Gbit/s nopeuteen ja tarjoavat asiakasjärjestelmille lukuisia erilaisia rajapintoja, laatuluokkia (Qos) ja liikenteen luokittelumalleja.
Så kanske en av de första i Finland som kan erbjuda 10Gbit/s anslutningar.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 5 Maj 2014 09:42 - Editerad av: pdonner
Svara 


Mycket riktigt Danno. Detta diskuterades ju när man lade upp planerna för statens projekt. Frågan är om dessa statliga behov aktualiserats på nytt nu när man insett att 'bredband för alla' inte uppnår den uppsatta målsättningen. Det låter ju intressant att Corenet överförts från järnvägsunderhållet till statens ägarföretag Governia. Har UlfG kanske sådan insiderinformation som vi andra saknar eller är allt detta lösa gissningar?

UlfG
Medlem
# Skrivet: 5 Maj 2014 15:46
Svara 


Jag har nog ingen insiderinfo om detta, men ttcyker det är intressant i alla fall att staten tar ett litet, litet steg i den riktning vi talade om i början av 200-talet.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 30 Sep 2015 15:24 - Editerad av: pdonner
Svara 


Teknik och Ekonomi vill väcka förhoppningar om att staten tänker intervenera med ett eget stomnätsinitiativ. Det är Corenet-ägaren Cinia Group som skall ingripa om inte operatörerna aktiverar sig. Kolla www-artikeln:

'Suomen valtio aikoo internetoperaattoriksi – Jos kaupalliset yhtiöt eivät tarjoa laajakaistaa'

Nisse
Medlem
# Skrivet: 1 Okt 2015 00:52
Svara 


Vilken överraskning, va ? Jag hörde själv (och en massa ministerie- och Komverksgubbar satt med) hur Elisa klart och tydligt meddelade att de INTE tänker bygga fibernät på ett seminarium i Helsingfors för många år sedan.

Det är som om de inte alls har öron att höra med ... Eller så tar det 5-10 år innan budskapet når fram till hjärnan.

Gunnulf
Medlem
# Skrivet: 27 Okt 2015 16:43
Svara 


I skolfysiken lärde vi oss att när en ljusstråle kommer till ett nytt medium, så ändrar den hastighet och riktning. Samma tycks det vara med fibernyheter. Först anländer de per fiber eller radio med en hastighet av två tredjedelar av ljusets i vacuum, dvs ca 200 000 000 000 meter per sekund. När nyheten träffar örat har den ljudets hastighet 300 meter per sekund. Enligt Nisses förmodan fortsätter den in i skallen med en hastighet av 0,000 001 meter per sekund i nerven.

Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.