4G (LTE) - Finlandssvenskt fiberforum (1)
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Trådlösa nät / 4G (LTE)
. 1 . 2 . 3 . >>
Författare Meddelande
Nisse
Medlem
# Skrivet: 4 Feb 2011 20:39
Svara 


Jaha, nu har desinformerarna satt igång på allvar med att dra folk vid näsan ifråga om 4G. Speciellt de stora operatörerna för ett jäkla liv om att "alla kan få 100 Mbit/s trådlöst" - vilket är en sanning med modifikationer milt sagt. Och ser man på verkligheten så är det värre än förbannad lögn.

Mycket kort sagt så ändrar 4G inte just på nånting. I praktiken blir det så att 100 abonnenter får 1 Mbit/s eller 1 abonnent 100 Mbit/s. För att ALLA skall få 100 Mbit/s så borde operatörerna bygga en mast för varje halv kilometer ! Och det gör de garanterat inte.

Men de drar en massa politiker och okunniga vid näsan med sina påståenden. Tanken är förstås att få dem att satsa på trådlöst och sedan då kapaciteten tar slut DÅ kommer räkningen på en massa nya master !

Bebbe Nyberg
Medlem
# Skrivet: 5 Feb 2011 21:25
Svara 


Råkade härom morgonen se på maikkarin en intervju med Suvi Lindén angående onödigheten av 100 Megs överallt. Hon påstod att 2015 målet är att få fiberstamnät för 100 Megs i hela landet och sen kan hushållen ansluta sig trådlöst (den där 2 km) och då kan abonnenterna åtminstone få 10 Megs. Alltså FTTH är inte målet. Så nu vet vi det!

Nisse
Medlem
# Skrivet: 5 Feb 2011 22:49
Svara 


Det var nog klart från början men det är i alla fall bra om det kommer ett stomnät för ett av de stora problemen med byanät är hur man skall ansluta sej till Internet.

Bebbe Nyberg
Medlem
# Skrivet: 6 Feb 2011 22:55
Svara 


Joo men 66 % stödet förutsätter FTTH 100 Megs.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 6 Feb 2011 23:00
Svara 


Nu vet jag inte exakt hur kravet är formulerat. Om det är formulerat så att man planerar för 100 Mbit/s (men i början kör med lägre trådlös anslutning) så är det väl OK.

Personligen skulle jag hellre se att man planerar så att en uppgradering till Gigabit är möjlig - för det blir nog nödvändigt i något skede.

Bengt
Medlem
# Skrivet: 6 Feb 2011 23:03
Svara 


Sonera erbjuder 4G för 46€/mån, max trafik 30GB/mån, dom berättar inte heller vad "täysnopeus" betyder.

http://www.sonera.fi/liikkuva+laajakaista/4g

Nisse
Medlem
# Skrivet: 6 Feb 2011 23:39
Svara 


Lägg märke till att det finns två helt olika begrepp för Mbit/s. Det ena är den "råa" hastigheten, dvs. hur mycket bitar som rör sej i anslutningen. Det andra är den NYTTOtrafik som anslutningen kan överföra.

I Ethernet över kabel är nyttotrafiken omkring 80-90 % (resten är nödvändiga administrativa paket) beroende på kvaliteten på nätet. I trådlös överföring är nyttokapaciteten betydligt lägre. För WLAN (som har ganska dåliga protokoll) kan nyttokapaciteten vara en tiondedel av den råa bithastigheten. Det här är väldigt mycket beroende av de konkreta förhållandena. Om den trådlösa kanalen ger mycket fel så måste paketen skickas om och om igen vilket förstås sänker nyttokapaciteten radikalt.

En 100 Mbits förbindelse har alltså aldrig en nyttokapacitet på 100 Mbit/s. I det trådlösa fallet är enda möjligheten att direkt mäta nyttokapaciteten för varje fall. Bredbandskollen ger ungefärliga värden men är inte helt pålitlig lika litet som andra mätare.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 2 Apr 2012 06:45
Svara 


"Billigt" 4G ... Nu auktioneras 800 MHz frekvenserna ut för 4G. Klantskallarna på Tietoviikko skriver att det blir billigt för att "antalet basstationer minskar" ... Men det är just det som är underligt att de inte fattar att det är ett PROBLEM att täckningsområdet ökar. Då täcker en basstation FLER anslutningar som alla DELAR på kapaciteten (som Shannons teorem sätter ett tak för). Och då får var och en MINDRE hastighet. Det är helt löjligt att köra med snabb teknik då frekvensområdet och antalet anslutningar i alla fall begränsar. De kan byta till Gigabits teknikj och ändå inte få ut mer än nån Mbit/s.

Det är en så enkel sak att man blir helt förstummad (nå, nästan) över mänsklighetens dumhet. Inte behöver man vara ingenjör för att fatta det.

Vi har töntarna som skulle sälja Wimax, @450, satellit och nu 4G med ett argument som direkt motverkar syftet. Man borde ha skolning av alla inblandade - speciellt beslutsfattarna där de en hel dag skulle upprepa i korus:

STORT TÄCKNINGSOMRÅDE GER LÅG KAPACITET !

bjornh
Medlem
# Skrivet: 2 Apr 2012 22:02
Svara 


Nisse skriver igen kloka saker, men var ligger problemet? Eller vilka är det som fattar besluten? Har de alls skolning inom detta område. Det är allmänt kännt att ju mindre man vet desto självsäkrare kan man vara. Vi lever i informationssamhället och har tillgång till all information, men det betyder ju inte att vi begriper vad vi läser, eller ens vet om informationen är rätt.
I min "blåöghet" tänkte jag först ge en släng till profesorn emeritus och fråga om det är brist i ingenjörsutbildningen.... men insåg snabbt att i vårt samhälle kan man tyvärr med rätta politiska vänner komma på beslutspallar utan rätt grundutbildning...

Guje
Medlem
# Skrivet: 2 Apr 2012 23:31 - Editerad av: Guje
Svara 


Det som idag säljs som 4g är inte den 4G som det var meningen att bli. På frekvensbandet 800MHz kommer man aldrig upp till de minst 100mbps som 4g skulle klara av.

ITU standardiseringen sket sig fullständigt och nu har operatörerna börjat paniksälja sådan 4g som inte ens kommer upp till 3g-nivå. Men allt går att sälja med mördande reklam ... Kom och köp konserverad gröt.


Så jag beställde en sån där 4g för att testa. Den skulle ge dubbla hastigheten. 4G tricket låg däri i att ha kontakt till två master i stället för en. Men, då jag inte ens har tillräcklig hörbarhet från en 800MHz-mast så blev min 4G max 0,01MBps.

Så jag returnerade 4G mokkulan till Mäster Skräddarlahti.

Bebbe Nyberg
Medlem
# Skrivet: 3 Apr 2012 11:48
Svara 


Jag bevistade på Mökkimässan 30.3 ett seminarium som hette det Stora stugseminariet och arrangerat av Skärgårdsdelegationen. I panelen satt riksdagsledamöter från alla partier utom SFP. Ingen från nån skärgård. Mest pratade vänsterns Korhonen från panelen, han har stuga nånstans i Uleåborg. Frågan om 100 Megan Suomi togs upp och alla i panelen ansåg att det var en onödig grej när operatörerna bygger ut de trådlösa förbindelserna.

Jag var säkert den enda deltagaren från skärgården, så verkade det, och när jag tog till orda om att trådlösheten inte funkar om man inte har tätt med fiberkopplade master så trodde ingen på det. Och sen konstaterade nån expert från Kommunikationsministeriet, som råkade vara där, att nu blir det bara bättre för med de låga frekvenser som getts fria kan man få trådlöst att funka på större avstånd och man behöver inte bygga mera master!

Nån samlingspartist i panelen sade ännu att riksdagen just gjort nåt beslut om trådlösheten, men jag uppfattade inte mera.

Det ser illa ut med politikernas och befolkningen uppfattning om vad som behövs i Finland.

Guje
Medlem
# Skrivet: 3 Apr 2012 22:14 - Editerad av: Guje
Svara 


Var det 100Mbps som var onödigt eller var det projektet Hundra Megas Finland som var onödigt?

Att politiker och andra upplysta sommargäster vet hur världen funkar är i sig inte så alarmerande. I höst är dom antagligen ännu klokare. Nog kommer dom till insikt dom med skall ni få se. Huvudsaken är att dom INTE blandar sig i våra fiberprojekt just nu utan betalar i stället en dyrare anslutningsavgift då den dagen kommer.

Som tur är har vi inte så många av det sjacket hos oss. Här har vi bara vanliga sommargäster och vanligt folk som förstår att lägre frekvens betyder långsammare trafik. Vill vårt folk ha datakontakterna i skick så vet dom garanterat vad som gäller.

Bebbe Nyberg
Medlem
# Skrivet: 4 Apr 2012 12:03
Svara 


Det var nog den höga hastigheten som tycks vara onödig för riksdagsledamöterna.

Guje
Medlem
# Skrivet: 4 Apr 2012 14:06 - Editerad av: Guje
Svara 


Hmmm... jag fick precis idag in fler signaler om att nånting verkar vara på gångs bland våra politiker (inklusive komm.ministern Krista Kiuru) angående 100 Mbps. Märker också att uttrycket "symmetrisk 100 Mbps" försvunnit ur vokabulären.

Det ser alltså ut som om nån övertygat politikerna om att vi inte behöver dra fiber i dethär landet eftersom de nya frekvenserna på 800 MHz området kommer att "rädda" glesbygdsfinland. Och det är dom ju jätteglada över. Det finns väl andra saker att tänka på för dagens politiker.

Nu är jag nog tvungen att revidera min uppfattning om att "dom kommer nog att lära sig". De gör dom ju aldrig!

Och jag som trodde att Finland äntligen kommit till insikt!

Men vi ligger ju i FTTH-nivå med dom forna öststaterna! Tom. Ukraina ligger framför oss!
Se sid 15: http://www.ftthcouncil.eu/documents/Reports/FTTHCE _AnnualReport_2011-2012.pdf


Lobbarna har verkligen varit i farten igen!
Men det ligger ju i deras intresse: Först ser dom till att intresset för fiber minskar genom att bjuda ut undermåliga 4G-lösningar. Sen drar dom fiber till höghusen i lugn och ro - och låser in hushållen pånytt efter koppar-eran. Landsbygden får aldrig nåt annat än trådlöst. Om vi inte själva bygger förstås.

Guje
Medlem
# Skrivet: 4 Apr 2012 15:07 - Editerad av: Guje
Svara 


Ingen rök utan eld .... bara några minuter efter min förra post dök detta upp på skärmen:

800 MHz säljs för 100 miljoner!

"Tämä päätös nostaa Suomen taas maailman kärkimaiden joukkoon uusimman teknologian soveltajana mobiililiikenteessä. Huutokauppa mahdollistaa aidon kilpailun taajuuksista ja koituu viime kädessä kuluttajien hyödyksi", viestintäministeri Krista Kiuru kehuu.

Tavoitteena on muun muassa laajentaa mobiililaajakaistan saatavuutta erityisesti taajamien ulkopuolella sekä mahdollistaa valtakunnallisen laajakaistaisen matkaviestinverkon nopea käyttöönotto.

Lisäksi huutokaupalla halutaan edistää taajuuksien tehokasta käyttöä ja markkinaehtoisuutta.
Kiuru katsoo, että vasta nyt syntyvät neljännen sukupolven matkaviestinverkot mahdollistavat toden teolla internetpalvelujen hyödyntämisen langattomasti.
http://www.tietokone.fi/uutiset/uusia_taajuuksia_k aupan_valtio_tavoittelee_100_miljoonan_pottia

Guje
Medlem
# Skrivet: 4 Apr 2012 15:14 - Editerad av: Guje
Svara 


Alltså vad sysslar dom med!?

Finlands kommunikationsminister: "...Lyfter Finland till världstoppen på mobil kommunikation" - Men vi är ju på toppen redan!

Dom tävlar i fel gren för tusan! Springer på fel bana - åt fel håll!

Den övriga världen spurtar ju för fiber och där ligger vi sist!

tholm
Medlem
# Skrivet: 4 Apr 2012 15:38
Svara 


Dom tävlar i fel gren för tusan! Springer på fel bana - åt fel håll!

Den övriga världen spurtar ju för fiber och där ligger vi sist!


Denhär var bra, den lånar jag för framtida infotillfällen.

Bebbe Nyberg
Medlem
# Skrivet: 5 Apr 2012 10:42
Svara 


Ministern tycks vara eld o lågor om 4G och att det är perfekt för företag i glesbygden. Hon verkar gå in för att få folk att tro att trådlöst är framtiden och då tror ju vanligt folk att det är helt onödigt med fiber. Manipulation, av vem? Professorer är av annan åsikt, får vi Nisses också nåt tag?

Se här: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/04/professori_4 gsta_turhan_optimistista_3376851.html?origin=rss

Bra exempel: "Mummo syrjässä voi yksin saada yksin sen nopeuden. Mutta odotas, kun on sata tai tuhat käyttäjää saman tukiaseman alla"

Faktiskt, vad blir hastigheten med 100 och med 1000 i nätet?

Om master ska finnas överallt så borde dom ju vara kopplade med fiber och då borde vi ju ha fiber i glesbygden ändå, eller hur?

Guje
Medlem
# Skrivet: 5 Apr 2012 14:11 - Editerad av: Guje
Svara 


Höga insatser här.

Staten vill ha in 100 miljoner på licenser. Då kan ju inte kommunikationsministern "skita i eget bo" och säga hur det egentligen ligger till.
God min i elakt spel, det är den enda vettiga förklaringen till Kiurus överoptimistiska uttalanden. (jag utgår ifrån att hon inte kan vara dum!)

Hur som helst - hade en säljare sagt samma sak så skulle det ha blivit problem med konsumentskyddet.


Jag tror det är detta vi skall ta fasta på:

- Toimilupa velvoittaa operaattorin ulottamaan nopeat yhteydet 95 prosentille mannersuomalaisista kolmessa vuodessa

dvs. Nu snackar dom om andelen på 95% av befolkningen som teleoperatörerna skulle ta hand om. Observera att staten valt att stöda den sista 5%-en som marknaddskrafterna inte skulle sköta och då var kravet 100/100 Mbps till år 2015.

Nu ser det ut som om marknadskrafterna inte sen heller klarar av 100/100 Mbps för sin 95%:s andel utan kvalitetskravet har skrivits ner till futtiga 30 Mbps assymetrisk trafik. I praktiken inte ens det. De kommer dessutom att bli kvar på den nivån eftersom trådlösa förbindelser inte klarar mer med de master vi idag har.

Mycket tragiskt för Finland om vi är dom enda i hela världen som skall "utveckla businesen" för trådlöst. Hur i sjutton skall finska företag i norra och östra Finland nånsin komma ut i världen och konkurrera på samma vilkor som alla andra? Det svaret vill jag höra av ministern! Eller är dom där 100 miljonerna mer värda?

Bengt
Medlem
# Skrivet: 5 Apr 2012 17:53
Svara 


att det är perfekt för företag i glesbygden

Vilket upplägg månne dom tänker sig för företagen, t.ex i Soneras 3G idag går det ju inte att öppna några portar överhuvudtaget? Samt att trafikmängden är begränsad till 20 GB/mån. Lite småkrångligt att lägga upp en server..

Bengt

Guje
Medlem
# Skrivet: 5 Apr 2012 21:02
Svara 


Man får säkert en "företagslinje" som kostar skjortan, dessutom blir upptrafiken problematisk för glesbygdsföretagen eftersom linjen inte är symmetrisk.

Vi glesbygdsföretagare kommer inte att ha en chans att prissätta våra tjänster till samma nivå som andra eftersom vi måste köpa monopoltjänster.
Jag menar att den operatör som får licens på ett områdes 800 MHz släpper knappast in nån annan i det nätet - speciellt om det kostat miljoner.

Karih
Medlem
# Skrivet: 6 Apr 2012 11:42
Svara 


Är dehär ett löfte ? skrivet på text tv

Viestintäministeriön mukaan tulevat 4G-verkot tuovat jopa 50 megabitin langattomat nettiyhteydet jokaisen suomalaisen ulottuville

Hälsn Kari

Nisse
Medlem
# Skrivet: 9 Apr 2012 22:56
Svara 


Det är otroligt hur mycket skitprat en minister får ur sej. Det blir inga snabba förbindelser, inga nya företag och ingenting blir till nånting med den "nya linje" som Kiuru gör reklam för.

Vart försvann regeringens beslut om 100 Mbit/s åt alla år 2015 ?

Ministern förstår naturligtvis ingenting om datanät men borde åtminstone ha litet bättre rådgivare som skulle hindra de värsta grodorna.

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 00:16 - Editerad av: Guje
Svara 


Jag försökte hitta vilka rådgivare ministern haft och vad de sagt. Rena rama lögnerna alltså!

VPO / VIM Kaisa Laitinen 27.3.2012
Periaatepäätöksen perustelumuistio

http://www.lvm.fi/web/fi/uutinen/-/view/4103511


Hör här vad som sägs om 4G hastigheterna på 800 MHz:

Citat:
"������������������������������������������������� � �������������������������������������������������� ������������������������������������������������
��������������������������������������"Tyvärr har dom kruxat bort möjligheten att kåpipejsta eller söka i PDF-filen så ni är tvunga att själva se efter vad där står på sidan 26.
(Och bra är ju det för annars kunde ju vem som helst stoppa in texten i Google Översättaren och få reda på vad där står)

Fyller man i de riktiga bokstäverna i rutorna lyder texten:

"Lisäksi nopeudet tulevat tekniikan kehittyessä kasvamaan merkittävästi jo lähivuosien aikana."

För våra svenska vänner kan vi bara berätta att kommunikationsministeriet i Nokia-Finland är fiffigare än Ericssons ingenjörer i Sverige:

Här vet man att hastigheterna för 4G / 800 MHz märkbart kommer att öka de närmaste åren när tekniken går framåt.

I Sverige kastar Ericssons ingenjörer in handduken när det gäller 5G.
–Vi ser inga tecken nu på att det blir ett 5G. I alla fall inte om vi använder högre datahastighet som definition av vad en ny generation är, säger Jan Färjh forskningschef på Ericsson, världens största leverantör av mobilsystem.
http://www.svd.se/naringsliv/innovation/4g-sista-g enerationen_6131107.svd

Men si dom finska kommunikationsmyndigheterna dom vet dom hur Shannon skall tas...

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 01:16 - Editerad av: Guje
Svara 


Ungefär såhär går bevisföringen i pro memorian att 800MHz är bra för glesbygden:

1. Konstatera att räckvidden för 4G / 800 MHZ är ca. 5 ggr längre än riktig LTE

2. Berätta aldrig att snabb LTE bara klarar max 500m, och således under 3 km för 800MHz

3. Berätta att snabb LTE klarar upp till 100 Mbps (i teorin)

4. I praktiken är det vanligt med 40 Mbps, minst 10 ggr bättre än dagens hastigheter

5. Övergå nu att snacka om 800MHz medan läsaren tror att vi menar full LTE, 100 Mbps

6. Frekvensområdet 800 MHz delas in så att minst 3 operatörer får högst 2x15 MHz bandbredd var

7. Eftersom där finns många operatörer på 800MHz området undviker vi monopol

8. Berätta att om operatören har 2x20 MHz till sitt förfogande är hastigheten 35 Mbps.

9. Berätta att om operatören har 2x15 MHz är hastigheten 26Mbps

10. Påstå att hastigheten kommer att öka när tekniken går framåt

11. Påminn om vilka oändliga möjligheter glesbygden får med den nya tekniken.

12. Påminn om att Finland räknar med att få in minst 100 000 000€ på auktionen

13. Berätta att EU har satt upp ett mål att först år 2020 skall alla ha 30 Mbps

14. Berätta att Finland blir världsbäst IGEN EN GÅNG på trådlösa bredband

16. Berätta hur långt före alla andra Finland är med sin trådlösa teknik på 800 MHz

17. Berätta att Finland ingalunda är det enda landet som satsar på 800 MHz
många andra, tom. SVERIGE har auktionerat ut frekvenser

18. Visa grafen där priset för finska trådlösa telefoner är 11,44 då
Sverge betalar 14,68
Estland 12,43
Frankrike 22,45

19. Berätta att hastigheten ökar med det dubbla om man väljer att fördubbla bandbredden

20. Tala aldrig om hastighet och räckvidd samtidigt. Antingen eller, men aldrig om båda samtidigt!


Sådär! Nu har ni läst promemorian som ministern hämtat sin bakgrundsinfo från.


Två kontrollfrågor:

1. Var har ministern plockat sin 50 Mbps?
(ledtråd: Nån!?? )

2. Klarar Finland EU:s mål på 30 Mpbs år 2020?
(ledtråd: auktionen ger max 2x15MHz, se punkt 9!)

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 10:18
Svara 


Intressant att följa varifrån ministeriet tar sina uppgifter.

Jag kan tex. inte hitta att just minister Kiuru talat om 50Mbps i sammanhanget 800 MHz / 4G. Kan nån annan?


Dethär hittar jag:

Viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan päätöksen ansiosta lähes kaikilla suomalaisilla on tulevaisuudessa mahdollisuus hankkia itselleen nopeudeltaan 26 Mb/s:n mobiililaajakaista. Taajuuksia huutokaupataan yhdelle toimijalle korkeintaan 2x15 MHz:ä, joten vähintään kahdella toimijalla on mahdollisuus hankkia itselleen matalia taajuuksia nopeaa mobiililaajakaistaa varten.

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2012/03 /30/hallitus_huutokauppaa_taajuuksia_4g-verkkoa_va rten


YLE påstår dethär:

"Jos on uskomista viestintäministeri Krista Kiurua (sd.), Suomi muuttuu nyt nopeasti: Hallituksen torstainen periaatepäätös myydä niin kutsuttu 800:n megahertsin taajuus taivaaltamme matkapuhelinyhtiöille, voi tarkoittaa, että jo vuonna 2015 liki kaikkialla Suomessa, jopa Lapin haja-asutusalueilla, olisi äärimmäisen nopeat nettiyhteydet. Keskimäärin nopeus olisi 20 - 30 megaa, parhaimmillaan jopa 50 megaa. "

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/suomi_voi_ol la_parissa_vuodessa_30_megan_nettiyhteyksien_maa_3 372405.html

Men ... är dethär en Wallinare ... eller har ministern faktiskt sagt dethär?

Yles artikel är i övrigt den värsta dynga om trådlöst man fått i sig på länge. Men det är just såhär som journalister funkar ... inget filter över huvud taget! Nån som säger någå bara ... så ut skall de. Och fast ingen sagt någå ... så ut med det också!

Bredde
Admin
# Skrivet: 11 Apr 2012 10:42
Svara 


Får jag föreslå en tävling:

Gren nr 1:
vem hittar först det ställe på Internet där minister Kiuru med säkerhet sagt att 4G/800MHz ger 50Mbps?

Gren nr 2:
vem kan först länka till en tabell som visar sambandet överföringshastighet versus räckvidd på 4G / 800MHz?

bjornh
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 16:03
Svara 


läser med extra stort intresse entusiasternas diskussioner på dessa spalter. Här hänvisas till vad ministern sagt, jag har själv under mitt liv varit med i grupper som skrivit tal för olika ministrar ( gällt flera olika partier) och lärt mig att när "minister" uttalat sig, borde man få veta vilka som deltagit i textskrivandet!

I går när jag tog metron i Hfors hem under rusningstiden började jag "praktiskt" fundera på diskussionerna om hur mycket data som kan skickas trådlöst. I metrovagnen med ca 100 personer fanns det hos minst varannan passagerarer en mobil i användning, få talade, de flesta surffade liksom jag själv. Sex tågvagnar åt ett håll och var tredje minut ett annat tåg emot och i varje vagn lågt räknat 40 mobiler i användning ( 6 * 40 = 240 mobiler) och tåget kör ca 60 km/timmen genom tunneln och senare ute i det fria. man får hoppas att datautbildningen i världen ( helst i Finland) gör också mjukvaran bättre, så att vi vanliga användare inte behöver bli besvikna.

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 17:35 - Editerad av: Guje
Svara 


Nå bjornh, när du surfade på metron, hittade du någå intressant om 4G som kunde intressera vanligt folk INNAN systemen klappar ihop?
Jag menar nånting verkligt konkret som skulle få de vanliga själarna att på förhand inse hur man undviker att bli besviken - sen.

De vanliga reaktionerna brukar ju sluta såhär:
Hur kommer den vanliga undan sånt?

bjornh
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 20:55
Svara 


Guje, jag måste göra dig besviken. 4 G intresserar mig inte ännu, under skoltiden var jag intresserad av kommande teknik, men det intresset har sakta men säkert minskat under årens lopp... Nu är jag intresserad av att kunna använda mina alla "dyra" attiraljer för det som vi vanliga begriper sig på... nu överdrev jag mycket, men i den stilen känns det. Min urdåliga Nokia N8 mobil duger knappt till att koppla in sig på internet där jag läser de olika tidningarnas och några TV-kanalers nyheter samt mina föreningars hemsidor för att se vilken verksamhet de närmaste veckorna kan bjuda på. Jag har inte ännu bliivt intresserad av video eller filmer, vid en titt tillbaka i tiden kommer nog detta intresse förr eller senare. men troligen förr! Jag väntar på din fiber i Bromarf, om jag har råd med den?

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 21:46 - Editerad av: Guje
Svara 


Menar du att först gör du mej besviken, och sen senare dej själv? Därför att 4G inte intresserar - ännu!

Ok, jag vet ju nog vad du menar ... Vanligt folk har svårt att hänga med i teknikdiskussionen och man är tvungen att ta det som erbjuds just nu. Funkar det inte, som du kanske börjar märka med din N8:a, så har du inget annat val än att vänta på nån som kommer med fiber till dej ... Om nån kommer. För nu behöver det inte vara så själklart längre.

Kommunikationsministeriet har ju signalerat att det finns alternativa lösningar på dina kommunikationsproblem som kallas 4G. Varför skulle du inte tro på dem? Det skulle ju vara mycket billigare också. Bara 11.44 i månaden i stället för en fiberanslutning för säg, 3000€.

Exakt vad är det som får dej att tro att jag har nåt intresse kvar att "komma med fiber hem till folk"? Speciellt när det inte längre räcker att gräva jord utan jag måste också gräva mig genom dynghögarna som ministerier och journalister lämnar efter sig!

Märker du nu varför det är så viktigt att veta vad som sagts om tex. 4G och av vem?

När tror du vanligt folk börjar förstå vad det handlar om, nu, eller när dom gråter?

bjornh
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 22:10
Svara 


Mitt Nokia N8 problem är att för många nokiaanställda inte har arbetsstolthet. Telefonen är bra när den fungerar. Jag köpte min första, med 24 månaders avtal i dec 2010, nu har jag på garantin den femte (!) apparaten. Då jag bor i huvudstadsregionen har jag inga problem med snabba dataförbindelser. I min förra bostad finns det möjlighet att välja mellan Elisa ( 100mbs) Sonera ( 110 mbs) eller DNA ( 200mbs ) DNA förbindelsen är det gamla kabelTV, som hetet Welho som hette något annat före det. Få har skriivt avtal med någon av dessa, desto fler har trådlös uppkoppling. Detta är "fiberförsäljarnas" stötesten. För övrigt, vilka telefonapparater klarar av 4 G idag? Förkortningar gör många av oss anvädare konfunderade. Kunden måste göras medveten om vad han/hon får för slantarna. För övrigt, jag har för länge sedan slutat tro på politiska tjänstemän, än mindre på folkvalda beslutsfattare. Jag lyssnar hellre på folk med lämplig utbildning och hoppas och tror på en bättre framtid, blott min plånbok ställer hinder i vägen.

Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 22:35 - Editerad av: Guje
Svara 


Ok. Plånboken talar. Eller "lädre" som den kallas i Tenala.

Men har inte ekonomen i dej också någon talan?
Nånting om att investera nu för att kunna utnyttja billiga tjänster och apparater i framtiden.
Nånting om utbud och efterfrågan. Kanske ekonomen har nån åsikt om på vilken sida av 100Mbps-strecket den stora produktionen och kommersen sker om några år?

Tror du plånboken har "mer råd" längre fram om du nu sparar in på fibern? För det tror jag den borde ha.

bjornh
Medlem
# Skrivet: 11 Apr 2012 23:35
Svara 


Guje , har du missat att det torde finnas en fiberstump innanför min tomtgräns? I alla falla fick jag utpekat under påsken var en fiberända finns där avloppsledningen har blivit nedgrävd innanför inkörsporten när vi började planera var diket skall grävas ned till stugan. Men i min stadsbostad finns ingen fiber inkopplad till mitt arbetsbord, jag har inte upptäckt behovet ännu. Detta är ett marknadsmässigt faktum, om detta bör man tala mycket tyst. Det är den stora 80% delen av befolkningen som skall finansiera den snabba datakopplingen för den lilla gruppen som har insett behovet av fibern idag. Den 20 % dlen har bara inte råd att ensamt finansiera hela kalaset. Det bör finnas en produkt som är så "het" att den vill jag ha, kosta vad.... Det finns orter som har egen "Tv-kanal" och andra har egen radiokanal, och orter som inte ens har en intressant hemsida, dvs sida med över 10 000 unika besök per månad. Men detta behöver samarbetande entusiaster som sliter eget skinn och offrar i början egen ekonomi. Nu måste jag stänga maskinen, det blir tidig väckning snart, Guje ta väl hand om fibern, jag ser fram emot en diskussion över en kopp kaffe när jag kommer närmare dina koordinater.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 12 Apr 2012 08:28 - Editerad av: Nisse
Svara 


Jag ser det mest ur ett samhälleligt perspektiv - inte ett personligt. Om vi inte får ett snabbt datanät kvickt så är det adjöss med den tekniska utvecklingen för omvärlden stannar inte och väntar på oss. Den trådlösa återvändsgränden kan verka förståndig ur en personlig synvinkel men den är rent katastrofal för hela samhället. I förlängningen också individen. Om vi inte kan hålla jämna steg med andra i den tekniska utvecklingen så tar inkomsterna slut och vi förfaller till ett Afghanistan.

Det kan gå att köra med full fart in i en återvändsgränd men vad tusan gör vi sedan ?

Guje
Medlem
# Skrivet: 12 Apr 2012 08:46 - Editerad av: Guje
Svara 


Morning bjornh! Jag ser också fram emot en kaffekoppsdebatt. När tar vi den ... kaffekoppen?

Då skall vi samtidigt ta en titt på den där världsberömda 20/80-regeln. Förstår jag dig rätt så svänger du förhållandet så att 80% finansierar "kalaset" för 20%-en. Kikar jag i kostnadskalkylen för tex. Tenala-Bromarv så ser det ut att vara just tvärtom: Det är faktiskt den första 20%:en som betalar för den 80% som inte finansierar nånting alls ännu. Nån skall ju också betala för den fiber som samtidigt läggs ner för dem som inte kommer med nu genast. Eller tänkte du att det blir en ny grävning för dem senare?
Det är också förklaringen till varför priset är flera 1000€ per anslutning. Fler med -> mindre anslutningsavgift.

Hade vi kunnat vara säkra på att tex. 50% kommer med genast så hade vi kunnat sänka anslutningspriset. Men det vågar vi inte. Och bra var det därför att kommunikationsministeriet har börjat skita i eget bo med all världes påhitt om att 4G räddar glesbygden. Dom gör det just precis när deras egen stora satsning på 100Mbps till 2015 håller på att ta fart!

Jag har inget emot 4G - tvärtom så är det ett komplement till allt annat - men att 4G skulle rädda glesbygden är inte sant. Har vi bara trådlöst på lande så kan vi inte heller dra nytta av allt som finns på nätet - den misär vi idag upplever skulle bara fortsätta!

Det man inget vet om mår man inte dåligt av heller. För "den vanlige" är dethär snacket fullständig rapakalja - men för ett ministerium med strategiskt ansvar för alla i Finland borde det vara klart som korvspad!

Nisse
Medlem
# Skrivet: 13 Apr 2012 09:21
Svara 


I dagens Husis finns en annons om att föreningen Norden ordnar ett seminarium den 15 maj i Helsingfors

Norden och framtidens mobilkommunikation

som troligen är ren disinformation. Det är inte fråga om tekniska experter utan politiker, bankdirektörer och monopoloperatörer.

Jag kommer inte att vara med utan jag är troligen på åkern och sår vete - mat åt folket. Det är mycket förståndigare än att sitta och höra på skitpratet.

Och så är ju vår kommunikationsminister med också.

Bredde
Admin
# Skrivet: 13 Apr 2012 10:17
Svara 


nån som hittat räckviddstabeller över 4G / 800MHz?

och vad ministern EGENTLIGEN sa?

Guje
Medlem
# Skrivet: 13 Apr 2012 14:36
Svara 


Tom. Finnet undrar vad kom.ministeriet pysslar med.

http://www.finnet.fi/index/uutiset/66rYYCj5l.html

Nisse
Medlem
# Skrivet: 13 Apr 2012 23:03
Svara 


Jag läste Vad Finnets vd Jarmo Matilainen skrev och nu blev jag riktigt imponerad ...

Under de senaste 30 åren har jag för det mesta fnyst åt alla teleoperatörer eller direkt sablat ner dem så grundligt som möjligt men nu måste jag ge en blomma åt Matilainen. Det är ett bra inlägg och ganska så skarpt också.

Matilainen tycker det är bra med det nya frekvensbandet men påpekar att beslutet inte skapar en enda ny anslutning ännu. Och vart går frekvensbanden ? Han misstänker att de går till städerna och i värsta fall till att konkurrera ut fibernätsbyggare ...

Och så påpekar han att då 3G kom så var det samma halleluja om att nu är alla problem lösta. Men problemet är att anslutningarna ständigt ökar och trafiken likaså. Han misstänker att innan 4G är utbyggt så är det redan för litet kapacitet för det framtida behovet.

Matilainen påpekar att de flesta använder nätet från en fast punkt så det är logiskt att ha fasta förbindelser. Dessutom är fibern inte alls dyr opm man bygger på rätt sätt och beaktar den långa brukstiden.

Kort sagt: Läs vad Matilainen skriver. På det här forumet är det alltihop sådant vi skrev om för länge sedan men det nya och smått otroliga är att det är FINNETs vd som skriver det ...

Guje
Medlem
# Skrivet: 13 Apr 2012 23:54 - Editerad av: Guje
Svara 


Samtidigt håller Pohjola-Norden ett seminarium om mobilKommunikation.
Se bla. Annons i dagens Husis - 300€ deltagaravgift -gräddan på plats med kom.ministern i spetsen.
http://www.pohjola-norden.fi/se/aktuellt/evenemang skalender/evenemang/?id=18&selEvent=386&selYear=20 12&selMonth=05&selDay=15


Man undrar varför just mobilkommunikation är så intressant. Där måste finnas en dold agenda. Jag menar, funderar man på kommunikation i framtiden så trollar man inte bort fibern redan i rubriken!

Guje
Medlem
# Skrivet: 14 Apr 2012 00:17 - Editerad av: Guje
Svara 


Vet ni vad jag tror!

Jo, att vi har en massiv, mycket väl föberedd 4G kampanj på gångs. Så här kraftga mobilsignaler har jag aldrg tidigare upplevt där tom. våra politiker är med i både paneler och semin. Buskapet är att ingen har behov av snabbare linjer än vad 4g presterar.

Det är nu som telekom operatörerna måste ta tillbaks marknaden - annars är monopoltiden förbi.

Kan dom bara på nåt sätt fördröja fiberutbyggnaden en tid ännu så har dom själva tid att dra sin egen fiber hem till folk. När det är gjort så kan dom lugnt droppa 4g och fortsätta monopolet i sin fiber, precis som under koppartiden.

"neutrala" Pohjola-Norden är förstås ett lämpligt forum eftersom man slår hela Norden i en smäll.

Guje
Medlem
# Skrivet: 15 Apr 2012 10:59 - Editerad av: Guje
Svara 


Nästa rykte: Förra kommunikationsministern Suvi Lindén lär påstå att statens bredbandsprojekt 2015 egentligen planerades för trådlöst den sista 2 km.

Hmmm.... detta har jag hört förr, speciellt från operatörshåll. Säkert kan det ha varit så, men då vi har kravet på minst 100Mbps symmetrisk överföring så klarar inget trådlöst system av sträckan.

Försöker nån igen väcka upp samma tanke? Utan krav på 100Mbps symmetrisk överföring.

Guje
Medlem
# Skrivet: 15 Apr 2012 13:57 - Editerad av: Guje
Svara 


Bebbe, det var ju du i början av denhär tråden som kom med påståendet.

"Råkade härom morgonen se på maikkarin en intervju med Suvi Lindén angående onödigheten av 100 Megs överallt. Hon påstod att 2015 målet är att få fiberstamnät för 100 Megs i hela landet och sen kan hushållen ansluta sig trådlöst (den där 2 km) och då kan abonnenterna åtminstone få 10 Megs. Alltså FTTH är inte målet."

Alltså, varför säger hon såhär NU, när hon var med om att ställa kravet 100Mbps ända hem DÅ som minister? Det är ett faktum! Optowest blir utan stöd för stamkabeln om vi inte ger 100Mbps symmetriskt ut på nätet för våra hushåll.

Verkar som om kappvändarorganisationen ITU har fått en ny kappvändare.

ITU Redefines 4G. Again.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2374564,00.as p

Suvi Lindén ny ITU-ambassadör
http://www.digitoday.fi/tyo-ja-ura/2011/06/06/suvi -lindnista-laajakaistan-lahettilas/20117947/66.... på tal om "onödigheten av 100 mega överallt". Man blir bara styrkt i tron att satsningen på desinformationen är ENORM! Nu är den spårad in i självaste ITU.

Helt stick i stäv med EU:s målsättningar.

Guje
Medlem
# Skrivet: 15 Apr 2012 16:04 - Editerad av: Guje
Svara 


Allt kan kallas 4G nuförtiden - kanske inte GPRS - men resten:

ITU capitulates, admits that the term '4G' could apply to LTE, WiMAX, and 'evolved 3G technologies'
http://www.engadget.com/2010/12/18/itu-capitulates -admits-that-the-term-4g-could-apply-to-lte-w/

Därför kan också 800 MHz-bandet kallas 4G.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 22 Apr 2012 11:59
Svara 


Ta och läs

http://wwww.mobilabredband.se

Därfinns en hel del inlägg om 4G - och hur det fungerar i verkligheten ... Inte smickrande för operatörerna.

Jag sitter åter bakom ett mobilt "bred"band som fungerar uruselt. Jag tänkte installera ny riktantenn och skaffa nytt modem men då det fungerar hyfsat mellan klockan 2 och 6 på morgonnatten så är det troiligen operatörernas nät som är flaskhalsen och då lönar det sej inte alls att skaffa bättre mottagning. Troligen tar kanalerna slut då det blir mera trafik. Och operatörerna bygger inte ut nätet för det kostar ju pengar.

Medvetenheten om fiber är annars mycket större i Sverige. En typ på mobilabredband betalade 50 000 kronor för en fiberanslutning och tyckte inte det var för dyrt alls. men så har han länge försökt få det trådlösa eländet att fungera utan alltför stor framgång.

Danno
Medlem
# Skrivet: 23 Apr 2012 17:42
Svara 


Enligt rapporten[1] ICT KTN i London har framställt är radien för 800 Mhz på 2x10Mhz bandbredd till USB "Mokkula" inomhus (-10dB):

Layer 1 Peak BitRate (downlink) Modulation and coding scheme Maximum path-loss Cell size (radius)
7.2 Mbps QPSK 1/2 117 dB 5.5 km
14.4 Mbps 16QAM 1/2 110 dB 3.5 km
21.6 Mpbs 16QAM 3/4 106 dB 2.7 km
32.4 Mbps 64QAM 3/4 100 dB 1.8 km


Så det blir nog MÅNGA antenner om 95% av befolkningen skall ha tillgång till denna teknik. Dels förstår jag nu också varför vi behöver åtminstone två nya kärnkraftverk.

Teoretiskt är det då möjligt att uppnå topp hastighet på 3x36 Mbps om man befinner sej mitt emellan 3 st antenner om avståndet till antennerna är max 1,8 km...

Jag tror då att teleoperatörerna inte har tänkt sej att distribuera dessa tre antenns tjänster utan bara möjliggör en avveckling av DSL tekniken.

En positiv sak med denna teknik är att med en 10 dB riktantenn möjligen få ca 30 Mbps på stugan om de bygger en basantenn åt rätt riktning vilket jag betvivlar, jess.

Den största utmaningen för operatörerna ligger ju i att inte störa de övriga banden speciellt DVB-T:n för att kunna leverera en sändning som klarar av -117 dB.
Ett antagande är att det inte lyckas, så det blir väll igen en Vad var det vi sa...


[1]: URL

Har någon hittat info om hur många sektorer 360 grader kan dela upp på?

Bredde
Admin
# Skrivet: 25 Apr 2012 16:30
Svara 


Grattis Danno!


Du segrade i gren nr 2:
vem kan först länka till en tabell som visar sambandet överföringshastighet versus räckvidd på 4G / 800MHz?

Guje
Medlem
# Skrivet: 25 Apr 2012 16:52 - Editerad av: Guje
Svara 


Jädrans Danno - knep 1:a platsen!

Men jag tänker ta 1: platsen i gren 1:
vem hittar först det ställe på Internet där minister Kiuru med säkerhet sagt att 4G/800MHz ger 50Mbps?

I dagens Västis säger Minister Kiuru såhär:

Citat från Västis (FNB):
"...
Enligt Kiuru blir förbindelserna under de närmaste åren så snabba att antalet megabit inte längre har någon betydelse.
Man kommer inte snart att räkna i megabit. I slutet av regeringsperioden kan hastigheten bli tom. 50 procent högre, förutsade hon.

Hastigheten beror på frekvensbandets bredd. På ett brett band på 2x15 megahertz kan man nå upp till hastigheter på upp till 26 megabit per sekund"


Nice try - men så skall hon också försöka kränga frekvenslicenser för 100 miljoner € åt operatörerna. Så staten har råd att betala ut stödet på 66 miljoner till fibernät på glesbygden.


--------

När jag gick på säljkurs för 25 år sedan så sa lärarn såhär:

"Om ni får en teknisk fråga ni inte har ett hum om vad det frågas efter så svara bara "Nästan 97%". Det svaret funkar alltid."

Men inte kommer jag ihåg att Kiuru satt med på den kursen....

Bredde
Admin
# Skrivet: 25 Apr 2012 20:46 - Editerad av: Bredde
Svara 


guje du ska följa reglerna om du vill ha pris!

för det första sku du hitta hennes uttalande på näte å för det andra sku du visa att hon sagt att 4G ger 50 Mbps.

nu citerar du en tidning och säger att hon sagt 50%.


övertramp - räknas int

i de enda jag hittar på näte från fnb så finns int dit citat me alls!
här e sama sak från husis
http://hbl.fi/nyheter/2012-04-24/bredband-pa-10-mb -kan-bli-samhallsomfattande-tjanst


bra bild annars till husis-artikeln - snackar om trådlöst och visar fiberkablar


virrbollar

bjornh
Medlem
# Skrivet: 25 Apr 2012 21:05
Svara 


Det talas om sanbba förbindelser till 95 % av hela befolkningen, mycket enkelt - alla flyttar in till tätorterna och vips har man uppnått 95 % med verkligt höga hastigheter, Welho har länge erbjudit 200 mbs, vad det nu sedan betyder...

Guje
Medlem
# Skrivet: 26 Apr 2012 13:52 - Editerad av: Guje
Svara 


Skräp i priset Bredde!

Webben verkar ha sin version - papperstidningarna sin.

Konspirationsteoretikern i mig undrar om inte den finska tidningsversionen innehöll texten att Kiuru lär ha sagt 4G och 50 Mbps. Som ni minns blev det blev ju ett härrans liv av det bland förståsigpåarna. Felet är nu "reparerat" i de svenskspråkiga tidningarna där det kort och gott heter 50 procent. Men 50% av vad då - det förtäljer ingen.

bjornh
Medlem
# Skrivet: 27 Apr 2012 22:39
Svara 


Dessa diskussioner är intressanta,men väcker också massor med frågor. Förra veckan råkade jag på kort tid ut för trassel med det annars så perfekta metrotågssystemet i Helsingfors. Någon hittade på att dra åt en nödbroms och hela systemet stoppade. Resultatet blev ett 15 minuters tågstopp med följande resultat att det första tåget som kunde starta var mer än överfullt. Tåget fick lov att lämna stationen men blev stoppat i följande tunnel. Nu det intressanta, varje pasagerare tog fram sin mobil och antingen telefonerade eller som jag började surfa för att ta reda på orsaken till stoppet. Inga kommunikationsproblem trots att flera hundra personer på en liten yta använde smarttelefoner. Jag blev nyfiken om hur detta kunde var möjligt. Denna vecka kom ett svar, tunnlarna är försedda med specialgjorda kablar ( dock inte fiber) och dessa specialkablar har stor kapacitet för dataöverföringen. Jag undrar om detta får beslutsfattare att tro att det trådlösa nätet är obegränsat?

Nisse
Medlem
# Skrivet: 29 Apr 2012 08:24
Svara 


Rent tekniskt är det inget problem att få till stånd stor kapacitet i nätet. Det är troligen bakgrunden till att många ingenjörer övertalat sitt samvete att hålla käft och lyssna på plånboken i stället.

Det är då man försöker förverkliga ett nät i verkligheten som problemen uppstår. Operatörerna satsar helt enkelt inte pengar på att bygga ut nätet tillräckligt"- varje ny basstation gör ett stort hål i profiterna. De bygger helt enkelt inte master med 500 meters mellanrum i glesbygden.

Jag kom nyss hem från Sverige där jag i en veckas tid försökt få det trådlösa skräpet att fungera med hjälp av sex olika modem, fyra olika operatörers kort och riktantenn. Med magert resultat. Efter digert detektivarbete (mastkartorna är borttagna) så kom jag fram till att det är 8 km till närmaste master och det bakom höga berg och skogar. Så 4G kan sticka och gräva ned sej - om man ens fick 3G att fungera med minimihastighet någorlkunda stabilt så skulle det vara mycket viktigare.

Fan ta alla politiker som är marknadstalibaner. Jag ger högaktningfullt fan i alla "valfrihet". Jag vill få EN förbindelse att fungera stabilt !

Att bygga en mast som når över trädtopparna är mycket dyrare än att gräva ned egen fiberkabel.

Dessutom kom jag fram till att det inte var min mottagning som var dålig. Då förbindelsen fungerade på småtimmarna (mellan 2 och 6 på morgonnatten) men slutade fungera på kvällarna så tyder det absolut på kapacitetsbrist i nätet. Kanalerna i basstationerna är helt enkelt fulla och då hjälper det inte med någon 4G eller hur många G:n som helst.

Operatörerna borde hängas för att de inte ser till att det finns kapacitet i nätet fastän de försöker prångla ut 2 års abonnemang med alla metoder. Till all tur så är kontantkort vanliga i Sverige (i motsats till Finland) så man ser till att man aldrig tar ett fast abonnemang. Då binder man sej till deras urusla system i två år.

Och det har ingen betydelse att det finns flera operatörer då alla är lika dåliga. Snacka om skenvalfrihet ...

pdonner
Medlem
# Skrivet: 29 Apr 2012 15:19 - Editerad av: pdonner
Svara 


Minister Krista Kiuru har såttat diskussionen om fibernätskommunikation genom ett antal okunniga ställningstaganden. Hufvudstadsbladet tog först upp diskussionen om betalningskrav för VoIP i TeliaSoneras 4G-nät i Spanien. Då upplyste den välvilliga ministern att Finland inte har för avsikt att införa dylika avgifter. Det var ju lite konstigt, eftersom man i EU:s Telecom-avtal redan kommit överens om att operatörerna inte skall få stärka sin marknadsställning genom att införa onödiga hinder för den peer-to-peer -baserade AV-trafiken.

Nu driver hon fibernätsbygget mot en tillbakagång till trådlöst 4G. Det skall producera 30 Mbit/s uppkoppling samt stå för en lösning av hur fibernätets sista 2 km stump skall fixas. Det är också ganska märkligt eftersom kommunikationverket redan refuserat ansökningar om 'Bredband för alla' -försök av den typen.

Jag tror att vi i denna solkiga situation behöver mer än tidigare lägga tonvikt på frågan om varför fibernäten egentligen behövs. För mig är motiveringen bakom fibernätsbygget att det ger oss möjlighet att realisera informationssamhällets lätt användbara och välfungerande tjänster. Nu och i framtiden är internet ett underlag för AV-baserade tjänster. De har aldrig fungerat och kommer inte att fungera ordentligt och allmängiltigt på en trådlös infrastruktur.

Det må sedan heta WiMAX, @450, WLAN, satellit eller 4G. Slutresultatet blir alltid detsamma: En lösning som går att använda emellanåt, men som i praktiken inte duger till det som vi egentligen åsyftar. Min WiMAX har kostat mig 1500 euro i byggnadskostnader och över 70 euro per månad i driftskostnader. Grannarna har uppdaterat sina system genom alla dessa 'förträffliga' förslag om trådlös kommunikation. De 'lösningarna' har inte gett glesbygden det behövliga verkliga bredbandet och torde inte ge det i framtiden heller. Det blir bara en ond cirkel där behoven växer snabbare än infrastrukturens kapacitet. Så vi i glesbygden har inte råd att financiera denna illa inriktade irrfärd.

Och vem har råd att använda tid på att försöka få en dålig infrastruktur att fungera så att folk inte märker hur dåligt allt egentligen fungerar? Inte jag, för då mister jag kunder och inkomster när mina tjänster inte leverar det man beställt. Jag skäms så mycket för den dåliga WiMAX-kvaliteten att jag har så gott som gett upp alla försök att utöva mitt yrke som forskare i nätundervisning på det underlaget. Vem har råd att frivilligt ställa sig sist i kön bland konkurrenter som försöker hävda sig i våran branch?

Föreslår att vi ägnar oss aningen mer åt diskussionen om AV-telefoni och TV-distribution. Dessa kommunikationsformer producerar de verkliga flaskhalsarna i de undermåliga trådlösa systemen. Det är ju aningen löjligt att man skall hålla på med att pillra med telebolagens nödlösningar, eftersom det är just dessa AV-tjänster som mest behövs för att skapa jämlikhet i förmedlingen av offentliga tjänster.

Så jag tycker att minister Kiuru nu kunde frångå sin destruktiva linje och göra något för att främja uppbyggnaden fibernäten som är det enda hållbara underlaget för internetkommunikation och I-samhällets tjänster.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 30 Apr 2012 09:43
Svara 


Jag skrev en debattartikel till HBl om "Trådlösa vanföreställningar". Tyvärr är utrymmet begränsat så jag kunde inte gå in på en ordentlig förklaring.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 1 Maj 2012 13:00
Svara 


Debattartikeln fick rubriken "Trådlös teknik är en återvändsgränd" och publicerades i dagens Hbl.

PortKatterno
Medlem
# Skrivet: 1 Maj 2012 14:03
Svara 


Jag läste artikeln, skannade in den och skickade den visare till styrelsemedlemmarna i vårt öppna nät i Pedersöre. Jag tror att artikeln bara vann på att den var kort - många slutar läsa om texten är för lång eller för komplicerad för en lekman.

Någon svarade mig nyss att samma borde publiceras också i vår lokaltidning ÖT så om du har tid så ....

Nisse
Medlem
# Skrivet: 4 Maj 2012 12:53
Svara 


Debattartikeln finns på nätet på hbl.fi under OPINION och Insändare:

http://hbl.fi/opinion/lasares-brev/2012-05-01/trad los-teknik-ar-en-atervandsgrand

Karih
Medlem
# Skrivet: 5 Maj 2012 13:19
Svara 


Här ett par linkar till begränsningar vad gäller 4g byggnaden i östra delen av Finland.

Första linken visar vilka områden begränsningarna gäller på linkens bilaga "Expand" sidan 23/24

http://www.talouselama.fi/uutiset/salattu+kartta+h allitus+antoi+venajalle+sadan+kilometrin+etupiirin +itarajalle/a2083083

Andra linken visar vad det orsakar i vardagslivet

http://www.iltalehti.fi/digi/2011112214801610_du.s html

Hälsn Karih

. 1 . 2 . 3 . >>
Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.