Forumet kraschar ganska ofta - Finlandssvenskt fiberforum (1)
Bredbandsgruppen  
Forum RSS feed    Forum - Svara - Statistik - Registrering - Sök -

Finlandssvenskt fiberforum / Forumtankar / Forumet kraschar ganska ofta
. 1 . 2 . 3 . >>
Författare Meddelande
Nisse
Medlem
# Skrivet: 3 Jul 2006 10:55
Svara 


Någon speciell orsak att man inte kommer in på forumet ?

Nisse

Guje
Medlem
# Skrivet: 5 Jul 2006 16:08
Svara 


Mojn!

Det finns en mycket speciell orsak. Åsk-risken.

Jag stänger ALLTID av linjen, som är av typen koppartråd, då risken för åska är uppenbar. Speciellt till veckosluten stänger jag ner allt om jag inte är hemma.

Ur forumets synvinkel sett är det inte så bra. Men ur MIN synvinkel sett är det inte så illa. Det är ju jag som pejar ifall nåt går sönder...så....

Men om nån har en bra server-plats nånstans som kan stå på hela tiden vore det ju perfekt. Förslag mottages med tacksamhet.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 5 Jul 2006 19:59
Svara 


OK. Jag förstår mycket bra att allt måste stängas av då det blir åska.

Vi har inte server här, men vi har kapacitet på Scorpionshops i Stockholm som är ganska billig. De kör också med Debian så jag gillar systemet.

Nisse

Guje
Medlem
# Skrivet: 22 Aug 2006 11:20 - Editerad av: Guje
Svara 


Åskan slog ner i vår central för två nätter sedan. På natten Kl. 1:45.

15 minuter tidigare hade jag stängt forumets server. Försiktigheten betalade antagligen in sig i den smällen eftersom mina maskiner fortfarande är hela. Sonera fick sina svarta boxar utbytta efter ca. 2 dygn.

Åskan ÄR ett problem. Speciellt för oss som ligger i ändan av välledande koppartråd. Den långsamma hastigheten (1 meg SDSL) är egentligen ett mindre problem.

Tyvärr hamnar bla. dethär forumet att leva med olägenheten så länge systemet ligger här i Bromarv. Nån 24/7/52-öppethållning är inte att tänka på!

Nisse
Medlem
# Skrivet: 22 Aug 2006 12:52
Svara 


Gratulerar ! Jag stänger också alltid av då det är åska här.

Guje
Medlem
# Skrivet: 28 Maj 2007 13:48
Svara 


Blixt&Dunder!

Så har vi årets kraschperiod här igen. Det betyder att så fort jag hör en liten åskknall på avstånd så knycker jag ut forumsladden.

Även de veckoslut då jag inte är hemma kommer sladden att ligga på bordet.

Så på den fronten tycks tekniken stampa på stället. Ifall man inte har ström via fiber förstås.

Åskfria hälsningar från Guje

mami
Medlem
# Skrivet: 29 Maj 2007 08:51
Svara 


Finns ju alltid Söderholm IT-tjänster också för hemsides utrymme.
http://bergo.fi/ittjanster

/Mami

Guje
Medlem
# Skrivet: 29 Maj 2007 10:30
Svara 


Jovisst finns det hemsideutrumme på en massa ställen.

Men det har nu blivit som det blev. Främst av historiska skäl. Dethär är egentligen vårt andra forum. Det första sänktes som bekant av spammare.

Några önskemål har varit att

a) Det skall vara miniBB-formatet

b) Möjlighet att plocka ut inläggen ur databasen (dvs. ett öppet system)

c) Inte kosta något (OK visst får det säkert kosta en slant också)

d) Enkelt att underhålla, kanske lite skräddarsy ifall andan faller på

e) Överföring av gamla forumets data till detta nya (Fortfarande ogjort...så om det finns nån hågad med överlopps tid så...)
Där finns en massa fint material som det vore synd att skicka till bitrymden.

Som sådant belastar detta forum inte alls varken linje eller server. Det snurrar nu på bland en massa andra web-tjänster som hänförs sig till min företagsverksamhet. Största jobbet var väl att få igång härligheten. Men därefter har den skött sig sjäv.

Sen har vi ju dendär Plone-portalen under vilken detta forum snurrar. Den var tänkt att ge ytterligare möjligheter att publicera bredbansmaterial. Nu står den oanvänd liksom mången annan portal och fungerar mest som ett testlaboratorium. För egen del använder jag MS Sharepoint PortalServer som också snurrar på denna SBS2003:a. Jag behöver således inte betala en massa hotellräkningar så fort jag vill öppna en ny webbtjänst.

En av olägenheterna är åskväder vilka förekommer under sommaren då affärerna annars ligger nere. Det är inte ett 100-system men tillräckligt bra i alla fall. Vilket är kännetecknande för sk. disruptive technology. Man lever kanske lite som man lär.

En annan olägenhet är ansvaret att hålla forumet vid liv. Vilket jag naturligtvis gärna skulle bli av med. Tex. via Söderholms IT-tjänster. Nån som kunde tänka sig att ordna med flytten?

Ett annat alternativ kunde vara en phpBB-installtion. Här ett exempel för Vator-båtar http://vator.informe.com/.

Liknar rätt mycket miniBB.

Kunde detr vara nånting för oss?

Guje
Medlem
# Skrivet: 29 Maj 2007 10:50 - Editerad av: Guje
Svara 


En liten sak till...

Man kunde väl också flytta forum-funktionen med PC och allt till ett ställe där både strömförsörjning och linje är tryggad. Har hört att dom tex. i Österbotten nånstans har giga-linjer...

Själv kunde jag säkert hitta en lämplig PC som bara skulle snurra vårt forum. Säkerhetskopieringen kunde ske till en USB-hårdskiva. Eventuellt en egen UPS som skulle köra ner PC:n vid längre strömavbrott. Ett rätt så mobilt system.

mami
Medlem
# Skrivet: 1 Jun 2007 14:04 - Editerad av: mami
Svara 


Att flytta maskinen är ju det lättaste. Klart om det inte är så många som besöker forumet heller så gör det inget fast det ligger nere några timmar när det åskar. Men om det börjar handla om veckor så kan det hända det blir ännu mindre folk kvar....

De där giga linjerna kan du glömma, du får giga några "meter" å sen är det inte så mycket kvar

Vill du ha en massa tjänster som du även sköter själv så är ju VPS det rätta valet. Går även mycket snabbt att återställa "makinen" vid eventuellt dator haveri, bara man har någon annan maskin att starta den på. Går även att flytta VPS:en till en annan maskin om man vill, utan Downtime.

Så om någon gör egna servrar, rekomenderar jag att göra en server som har en stor VPS som tar hela maskinen. Sen tar du backup på VPS:en. Om servern krachar så är det bara att fixa en ny maskin som du startar VPS:en på å allt är installerat å konfigurerat.

/Mami

Guje
Medlem
# Skrivet: 4 Jun 2007 10:05 - Editerad av: Guje
Svara 


Nåjo, detdär med gigabit är kanske inte sådär alldeles nödvändigt. Men onekligen intressant. De som ligger inom dom rätta metrarna har en hel del möjligheter som vi andra saknar. Hoppas innerligt att flugan sprider sig.


Du föreslår VPS ( http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_serve r ) .
Ja varför inte!? Jag tycker att det låter bra. Verkar enkelt. I så fall skulle vi bara behöva installera rätt softa.

Jag har själv bara prövat Microsofts Virtual Server. Lyckad operation men patienten dog. Det hade visst krävts lite extra muskler för att ha nån riktig nytta av konceptet. Några tips? Kanske byte av VPS-softa? Bättre server än en avdankad PC?

Ytterligare några frågor:

1. Hur få tillräckligt med publika IP-nummer. Hos oss kostar dom 20€/mån (Surfnet). Varje VPS kräver väl sin IP? Själv har jag löst problematiken med att skicka in tex. detta forum på annan port (TCP 81 som av URL:en synes). IIS:en äter upp port 80. Dålig lösning eftersom en del brandväggar endast släpper igenom port 80.

2. Säkerhetskopieringen. Då den virtuella servern körs är väl VPS-filen låst. Hur få en vettig kopia på en låst fil?

mami
Medlem
# Skrivet: 5 Jun 2007 08:09 - Editerad av: mami
Svara 


Hur bra maskin du behöver beror på hur många VPS:ar du vill köra, och vad du skall köra på varje VPS. Angående softa så: Linux rulez!

Fråga 1.
Ja, man får ju köpa en IP per VPS. Finns nog andra möjligheter också, men det blir mera invecklat.
Ex. En maskin(VPS) som tar emot alla förfrågningar och beroende på vilket domännamn det gäller så hämtar den info från rätt server(VPS). Mao. så kan man få en IP till många servrar utan att de måsta hålla sig till specifika portar.

Fråga 2.
Går mycket bra att ta en kopia av VPS:en när den är igång. Finns 3 olika sätt.
Ett är att "pausa" den och då kopiera allt. Det andra är att använda LVM disk i Linux å backupa till en annan LVM disk så får man hela kopierat i "farten".
Och sista är att stopa den och ta en kopia.

/Mami

Nisse
Medlem
# Skrivet: 5 Jun 2007 08:44
Svara 


Jag hittade intressanta åskskydd i Stockholm (Direktronik). En fransk firma som påstår att de reagerar på 1 nanosekund ! Och så lovar de att betala att apparater som går sönder bakom deras skydd upp till 50 000 euro ! Nå, då man ser på det finstilta så är det inte stor chans att få ut nånting.

http://www.direktronik.se/ (produkt 38-4500)

Men jag beställde i alla fall en bunt skydd som vi skall pröva i våra växlar för jag åker nog inte runt och stänger av dem vid åska.

För en vecka sedan hade vi stark åska här och jag har bytt ut två mediakonvertrar som blev stekta. Men växlarna klarade sej till all lycka (bakom UPSar).

Fördelen med fiberväxlar är att man bara behöver bekymra sej över nätsladden. Om man lyckas säkra den så har man inga problem.

Guje
Medlem
# Skrivet: 6 Jun 2007 22:10
Svara 


Borta en hel vecka ... forumet kommer att ligga nere ... har ingen åskvakt

Guje
Medlem
# Skrivet: 9 Maj 2008 13:38
Svara 


Så är det då dags igen!


Forumet kommer att ligga nere under sommarens veckoslut.

Fortfarande har jag respekt för vädrets makter.Guje
Medlem
# Skrivet: 11 Maj 2008 21:29
Svara 


Tack pdonner för att du hjälpte till med felmeddelande från din egen servertjänst medan forumet låg nere.

Jag tror vi kunde utveckla den biten lite.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 12 Maj 2008 18:08
Svara 


Guje: Jag tror vi kunde utveckla den biten lite.

a) Ja först borde vill göra upp ett skript som dumpar ner de färskaste medelandena till åskvädersservern. För mig är det alltså helst en säkrad DAV som skulle duga för uppload arbetet.
b) Och sedan måste vi ha en reserv DNS som tar över när du dragit ut stöpslarna.

Kunde vi dela på a-biten så att du som känner till denhär bbs:en gör dumpningsskriptet och jag som kan DAV skriver överföringsbiten.

Vad tycker ni? Kanske det finns lättare sätt att sköta någon sorts replikeringstjänst så att guje slipper snabbt ut till fiskeholmen.

Guje
Medlem
# Skrivet: 13 Maj 2008 20:28
Svara 


Bäst vore naturligtvis en server vi kan ha igång hela tiden.

Och som alltid, den tekniska lösningen är inte problemet. Det är att hitta tiden för att få allt flyttat och igångkört i annan maskin som är så knepigt.

Tag tex. en replikering.

I praktiken innebär det att flytta alla mysql-filerna till en annan server. Att bara plocka ut "det färskaste" är svårare.

För att nån skall kunna läsa inläggen i systerservern skall den ha MySql + PHP + web-server installerade. Plus replikeringssoftan som för tillfället saknas.

Kort sagt - reservsystemet är ett likadant system som det nuvarnde. Och då kommer man ju bara till att det skulle räcka med ett system - så framt det får snurra under mina fisketurer.

Enklast, tror jag, skulle vara att bara sätta upp en en PC och plugga in den hos någon med bra åskskydd.

Ett annat alternativ skulle vara en virtuell server bara att köra in hos nån annan. Men det kräver också sitt strul innan det funkar.

Guje
Medlem
# Skrivet: 13 Maj 2008 20:30
Svara 


Lägst är ribban med att dra ut stöpslarna och länka DNS:en till en "Stängt - På fisketur" sida.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 14 Maj 2008 07:52 - Editerad av: pdonner
Svara 


Jo, en sekundär DNS-server behöver vi i varje fall, så att vi inte är beroende av desamma funktionerna som vi försöker säkra.

Vi diskuterade tidigare 'diverse'-ämnet HTML 4.01 versus XHTML. Jag har mest hållit mig till enkla HTML 4.01 sidor, men vill man manipulera www-sidor så är nog XHTML oöverträffligt.

Det jag föreslog var att man läser in huvudsidan och gör en XSL-transformation som plockar ut alla diskussionsämnen från huvudsidan och sedan filtrerar fram de färskaste trådarna; läser in respektive sidor och dumpar dem till replikeringsservern. -- Allt detdär är nog alldeles enkelt. Det är i själva verket väl ungefär detdär som rss-browserna gör. Jag klarar inte av det, för sidan är HTML 4.01 och det går inte att läsa in som xml utan någon transformation dessförinnan.

Så jag ser ett antal alternativ:

a) Har du tillgång till ett RSS-sammandrag av de färskaste ämnen, så dumpar vi det till reservmaskinen. Det är ändå lite mer användbart än rapporten om fiskeläget.
b) Kanske någon kan peka på ett lätt användbart alternativ av de otaliga HTMLtoXML skriptena/programmen så att vi kan utgå från en XML version av huvudsidan. Sedan sätter vi in XSLT och gör därefter dumpningen på basen av de färskaste trådarna.
c) Går det eventuellt att konfigurera din BBS så att den skulle använda XHTML istället för HTML 4.01? Då kunde jag göra hela jobbet för dig.
d) Du har ju redan PHP på din server. Det är ju ett förträffligt språk för att manipulera www-sidor. Såhär enkelt borde du få t.ex. tillgång till innehållet på huvudsidan: $base = "http://bredband.selfip.net/forum/"; $fp = fopen($base, 'r'); [If filename is of the form "scheme://...", it is assumed to be a URL and PHP will search for a protocol handler (also known as a wrapper) for that scheme.] Därmed tror jag nog att också du klarar av dethär ganska enkelt själv.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 14 Maj 2008 09:15 - Editerad av: pdonner
Svara 


En annan sak som jag märkte senare är att sidan inte fyller måttet som enkel HTML 4.01. BBS:en genererar ett material som i själva verkat inte går att validera som HTML 4.01:

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fbre dband.selfip.net%2Fforum%2F&charset=%28detect+auto matically%29&doctype=Inline&group=0

Författarna tycks utgå ifrån att browserprogrammen brukar strunta i alla felen och ändå klarar av att presentera en vettig sida. Det är ok, men kanske inte för oss som vill behandla sidans innehåll maskinellt.

Själva diskussionstabellen är faktiskt perfekt xml som slarvigt fogats ihop med html-sidan. Så för att komma snabbt vidare kunde du a) läsa in huvudsidan, b) lagra diskussionstabellen i en XML textsträng och sedan söka fram de färskaste trådarnas addresser genom en XSL-transformation samt c) dumpa sidorna till reservservern.

Bredde
Admin
# Skrivet: 8 Jan 2009 22:42
Svara Var tvungen att köra ner servern idag.

-----

Så kan det också gå. Det behöver inte alltid räcka med att det finns säkerhetskopior - det måste också finnas utrustning som kan läsa dem.

Så gick det för mig idag då en kund skulle åt data i en äldre version av en databas. Jag blev tvungen att köra igång den gamla databasen med tillräckligt gammal softa som kunde avläsa min säkerhetskopia.

Gissa vilken maskin som var tillräckligt gammal för den uppgiften?

Sorry - jag skall inte göra såhär fler gånger.
Men det kommer alldeles säkert att hända igen. Eller så nåt annat.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 9 Jan 2009 13:01 - Editerad av: pdonner
Svara 


Efter en oroväckande morgon fungerar forumet helt bra igen.

Dethär är någonting som jag kunde göra som första jobb på måndag morgon:

- Sätter igång en RSS-läsare på 'server'-maskinen i vattentornet. Läsaren tittar på forumet var femtonde minut.
- Sätter upp en annan rutin som kollar att forumet är i gång. Och är det inte, så kopieras den färskaste RSS-versionen till en överenskommen www-address.

Ändringen på DNS-hänvisningen måste vi väl till att börja med sköta manuellt tills vi rett ut hur ändringen av IP-addressen (fram och tillbaks) kunde bli ett tredje steg i ovanstående procedur.

Hur bra är du på att ställa in din DNS-server som jag inte skall komma åt. Med alla dessa serverfarmer och redundanta maskiner, så bör det väl finnas en metod för att definiera en alternativ IP-adress om den primära adressen inte svarar. Eller hittar du på en bättre metod?

pdonner
Medlem
# Skrivet: 12 Jan 2009 09:42 - Editerad av: pdonner
Svara 


Nu är det måndag morgon och jag har inte fått reaktioner på förslaget. Då är det väl klokast att jag väntar på att Bredde hinner sätta in sig i frågan.

Bredde
Admin
# Skrivet: 12 Jan 2009 10:33
Svara 


.......måndag morning... ÅHÅ ...

pdonner
Medlem
# Skrivet: 15 Jan 2009 20:39 - Editerad av: pdonner
Svara 


Kunde vi komma lite närmare problemet som föranleder dessa återkommande situationer där forumet hänger upp sig.

Det hände i morse när jag hade läst nyheterna. Sedan skulle jag skriva och editera ett eget bidrag. Det var när jag skulle ladda upp det nya innehållet som allt stannade: Ingen uppdatering, inget forum och ingen RSS-sida, inte ens forumets nya wiki-tjänst. -- Så det var väl ganska tydligt datorn hade kraschat.

Alla är väl ense att vi borde ha ordentlig backup med bl.a. ett reservforum som kör igång genast när detta händer. Jag har nog för mig att det ändå rör sig om betydligt enklare problem. Undrar vid det här laget om forumets maskin är verkligen rätt dimensionerad? Är dethär faktiskt en dator som skall klara av alla de ryck som uppstår.

Kunde vi till att börja med få veta maskinens fabrikat och modell?

Bredde
Admin
# Skrivet: 15 Jan 2009 22:19 - Editerad av: Bredde
Svara 


Så det var väl ganska tydligt datorn hade kraschat.

Kraschat är väl kanske lite att ta i. Den hade bara gått och lagt sig. Slumrat in som datorer brukar göra då den funktionen är förkruxad.
Som den allså var igen en gång.

Snarare har det att göra med Windows uppdateringarna att göra på just denna HP-maskin. Av nån anledning glömmer den att Hibernate-läget skall kopplas bort efter en större uppgradering.

Men den kommer nog ihåg att koppla på hibernate-funktionen efter 3 timmar.

Som nu Guje denhär gången had glömt att koppla bort.

Jag var på ledigt jag!

Bredde
Admin
# Skrivet: 15 Jan 2009 22:38 - Editerad av: Bredde
Svara 


Kunde vi till att börja med få veta maskinens fabrikat och modell?


Någon speciell egenskap du suktar efter?

Vilka kvalitetskriterier skall den uppfylla och varför?

pdonner
Medlem
# Skrivet: 15 Jan 2009 23:30 - Editerad av: pdonner
Svara 


Av nån anledning glömmer den att Hibernate-läget skall kopplas bort.

Detdär låter bekant. Jag har inte förstått varför det skall vara sådär. Precis som om operativsystemet inte skulle kunna förstå vad det är för dator den är installerad på. Eller menar du alltså att det är en bärbar HP vi har att göra med?

Vilka kvalitetskriterier skall den uppfylla och varför?

Jag började tro att problemen hängde samman med stress, så jag blev lite skrajsen för att datorn helt enkelt inte klarar av det myckna editerandet. Ville reda ut om det gick att ställa in minnesskrivningsfunktionerna i bioset.

Danno
Medlem
# Skrivet: 15 Jan 2009 23:40
Svara 


Snarare har det att göra med Windows

Det låter bekant, jag har personligen den uppfattningen att servrar eller tjänste program skall köras på kernel baserad programvara...

Av vissa skäl...(men de känner "alla" väl till...)

Eller vad har Bredde för uppfattning?

Bredde
Admin
# Skrivet: 15 Jan 2009 23:54 - Editerad av: Bredde
Svara 


Ja - en bärbar dator. Modell hp omnibook xe4400

För tillfället en HD 30 Gb som säkras med Ghost 14 kl 02:00 varje natt till annan hårdskiva.

Även filkopior till minnespinne kl 6:00 varje morgon.
Minnespinnen innehåller alla installatonsfiler för programmen. Pluss morgonens data. Används ifall man kvickt måste få forumet installerat i annan maskin.

minnesskrivningsfunktionerna i bioset låter intressant. Kan du berätta mer?

Bredde
Admin
# Skrivet: 15 Jan 2009 23:55 - Editerad av: Bredde
Svara 


Danno "kernel baserad programvara..."

Har du några konkreta exempel? Duger XP Professional?

pdonner
Medlem
# Skrivet: 16 Jan 2009 05:52 - Editerad av: pdonner
Svara 


minnesskrivningsfunktionerna i bioset låter intressant. Kan du berätta mer?

Det att maskinen inte orkar med all denna stress kan bero på olika saker. Ett är att den inte hinner skriva färdigt i RAM förrän den redan behöver läsa. Det brukar man kunna avhjälpa genom att skruva på wait state parametern i BIOS (om det finns en sådan).

Även filkopior till minnespinne kl 6:00 varje morgon.
Minnespinnen innehåller alla installatonsfiler för programmen. Pluss morgonens data.


Om du kör dagligen en så där omfattande backup, så kunde du inte lägga med ett eller några kommandon som kopierar RSS-filen (eller dendär XML-databasen) till min maskin i vattentornet?

Bredde
Admin
# Skrivet: 16 Jan 2009 08:30
Svara 


skruva på wait state parametern i BIOS

Risken är att forumfolkets waitstate blir hög medan de väntar att PC:n kravlar sig upp och stå igen.

Av princip petar jag aldrig mer på BIOS inställningar för RAM minnet eller för hårdskivan. Bränt barn luktar illa you know.

Av nån anleding är mina PC:n mer morgonpigga sen jag slutade ge dem all världens dunderkurer och vitaminsprutor.

-----

Backuppen är inte så omfattande - går på några sekunder.

Ur miniBB:s synvinkel sett är RSS:en ingen fil. Den är ett PHP-program.

Men den där XML-filen kan jag alltid skicka över. Eller, ännu bättre, du hämtar den själv från webservern. Krypterar vi filen behöver vi inte ty oss till security by obscurity.

Bifogar även en zippad kopia av MySql databaserna, ca. 1 Mb, så kan du hämta den med.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 16 Jan 2009 09:18 - Editerad av: pdonner
Svara 


Av princip petar jag aldrig mer på BIOS inställningar för RAM minnet eller för hårdskivan.

Det är lätt att förstå.

Av nån anleding är mina PC:n mer morgonpigga sen jag slutade ge dem all världens dunderkurer och vitaminsprutor.

Dethär handlade nog mera om att förlångsamma maskinen än att ge den en extra spark.

Men den där XML-filen kan jag alltid skicka över. Eller, ännu bättre, du hämtar den själv från webservern.

Kan du skicka mig en adress och en tidpunkt, var och när mitt skript kan avhämta filen.

Jag skrev (9 Jan 2009 13:01):

Ändringen på DNS-hänvisningen måste vi väl till att börja med sköta manuellt tills vi rett ut hur ändringen av IP-addressen (fram och tillbaks) kunde bli ett tredje steg i ovanstående procedur.

Hur bra är du på att ställa in din DNS-server som jag inte skall komma åt. Med alla dessa serverfarmer och redundanta maskiner, så bör det väl finnas en metod för att definiera en alternativ IP-adress om den primära adressen inte svarar. Eller hittar du på en bättre metod?


Har du funderat på detdär?

Bredde
Admin
# Skrivet: 16 Jan 2009 10:41 - Editerad av: Bredde
Svara 


Att förlångsamma maskinen skriver du. Jo DEN vägen är väl ok.

Men om man hamnar ut för det så har man antagligen andra inställningsproblem också.
Köp-tillräckligt-goda-och-dyra-minneskretsar heter kruxen och finns mellan öronen på PC:ns ägare.

DNS:en precis! Får vi den ännu fixad så borde det vara klart.
Q&D, enklast kommer även du åt DNS:en om jag mejlar lösenordet.
Men ta dej om du sabbar dom andra adresserna!

Återkommer med klockslag och adress.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 16 Jan 2009 11:04
Svara 


Enklast kommer även du åt DNS:en om jag mejlar lösenordet.

Det passar bra.

Men ta dej om du sabbar dom andra adresserna!

Inte kan vi ju ta sådana risker. Dethär måste vi ju greja gemensamt så vi får tillstånd ett skript som felfritt ändrar DNS-inställningen av och an, beroende på om forumet svarar eller inte svarar.

Bredde
Admin
# Skrivet: 16 Jan 2009 11:23 - Editerad av: Bredde
Svara 


Jag skrev Q&D (Quick and Dirty) - nog klarar du det där. Inte sabbar du. Det går nog bra skall du se.

En non-Q&D lösning är att föredra och den får vi säkert att funka också.

Fundera lite på vad som skall hända då IP-nummern svarar men forumet är dött. Det var fallet tex. igår då servern gick och lade sig.

Vidare: Ändrar man DNS:en i den situationen så börjar bredband.selfip.net åka ping-pong mellan Iivantiira och Bromarv.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 16 Jan 2009 11:32 - Editerad av: pdonner
Svara 


Jag försöker skylta för R&D (Research and Development) och inte Q&D som blir väldigt jobbigt och otrevligt i längden.

... så börjar bredband.selfip.net åka ping-pong mellan Iivantiira och Bromarv.

Mellan Bromarv och vattentornet i Böle.

Fundera lite på vad som skall hända då IP-nummern svarar men forumet är dött.

Nä, jag hade nog tänkt att min rutin skall kunna både koppla och framgångsrikt utföra en HTTP GET -metod för att konstatera att forumet lever. I alla andra fall anser vi att forumet har dött.

Och så sätter jag naturligtvis en ordentlig väntetid (t.ex. 15'-20') förrän dessa operationer utförs så att vi inte reagerar i förtid medan du t.ex. håller på med att starta upp maskinen.

Guje
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 09:21
Svara 


Ok, ping-pong mellan vattentornet i Böle och Bromarv.

Nån som vet varför XP:ns strömsparar inställningar ändras? Hände just igen. Inga Windows uppdateringar denna gång!?

Nisse
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 09:25
Svara 


Hmm, jag undrar om det är BIOSen ? Jag härjade länge med en IBM bärbar för att få bort strömbesparingen men till sist gav jag upp och konstaterade att bärbara maskiner helt enkelt inte lämpar sej för serverbruk.

Synd för de har ju inbyggd acku ...

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 10:14
Svara 


Ja men du hade ju en IBM och att dra slutsatser på basen av en sådan så... jag har nu ändå en HP!

Ok, skall kika på inställningarna i BIOS:en en gång till. Forumet kommer naturligtvis att ligga lågt några minuter i så fall.....

Tidigare kopplade jag återställningen av strömspararinställningen till Windows Update. Men nu börjar jag luta mer åt skillnader i användarnas inloggningskonton.

Forskar vidare.

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 10:57 - Editerad av: Bredde
Svara 


Aha!

To set the Power Schemes for the entire system use HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\PowerCfg

Key: CurrentPowerPolicy

( http://www.theeldergeek.com/power_schemes.htm )

Värdet var ställt på 1 = Portable/Laptop
Ändrade det till 3 = Always On

Förklarar antagligen varför PC:n ställde in Laptop-värdet "somna efter 20 min"efter en omstart.
Men, om jag loggar in (vilket jag inte alltd gör efter en omstart) så ställs PC:n i "Always on"-läge.

Bootar forumet nu så skall vi se vad som händer om en halv timme.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 13:46 - Editerad av: pdonner
Svara 


... till sist gav jag upp och konstaterade att bärbara maskiner helt enkelt inte lämpar sej för serverbruk.

Jag använder mestadels inte alls bärbara maskiner, för jag tycker att de inte duger till mina arbeten. Bär hellre på ett högt torn och kör min föreställning på detta tunga sätt än att jag riskerar det dyra förberedelsearbetet på en bärbar dator som inte fungerar som den skall.

Nu sist när jag var Kuusamonkylä försökte jag igen mig på bärbar. Testade hemma omsorgsfullt den bärbara med projektor och allt fungerade som det skulle. När jag var på plats så orkade inte laptopen styra sin externa VGA controller och då var det bara att visa bilder och annat material från den bärbaras skärm.

Jag kanske berättade om den verkligt högt avlönade Nokia avdelningschefen som inte klarade av ljudet på det fina videoavsnittet av sitt föredrag. Behändigt eller hur?

Ändrade det till 3 = Always On

Det kunde jag ha berättat. Men inte nog med det. Det finns ju två eller tre andra parametrar där det kan slå fel. Och kan det, så slår det.

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 14:07 - Editerad av: Bredde
Svara 


Ändrade det till 3 = Always On


Men visste du att det skall göras med regedit i HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\PowerCfg ?

Det räcker INTE med att ändra i kontrollpanelen där man vanligtvis gör ändringen. Den inställningen gäller endast så länge nån är inloggad.

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 14:17 - Editerad av: Bredde
Svara 


Inte är det nåt fel med dom bärbara. Dom har precis samma möjligheter som vilken annan PC som helst.

Problemet brukar vara att få tag på dom rätta drivrutinerna. (Men så brukar det också ibland vara med tornen)

Följer principen att ENDAST använda maskinleverantörens drivrutiner hämtade från deras egen site. OM det inte sen heller funkar så tar jag inte in andras drivrutiner. Bättre att vänta på en bugfix.

Oäkta drivrutiner fäller maskiner - oberoende om de är bärara eller ej.
Det är min erfarenhet.

Men den överlägset största skurken i sammanhanget är den klåfingrige ägaren som inte kan ställa tillbaks sånt som gått snett.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 15:54 - Editerad av: pdonner
Svara 


Jag är nog mest irriterad över alla dessa specialinställningar, dyra tilläggsdelar och elektriska egenheter som är sammankopplad med de bärbara. Skall Windows överhuvudtaget klara sig i konkurrensen så måste Microsoft nog också publicera ett verkligt nedskalat operativsystem. Alternativt skall man kunna välja de delar man verkligen behöver och slänga ut alla de onödiga modulerna.

Hur länge skall vi ännu vänta på dendär verkligt billiga (c. 200 euro) lilla burkdatorn som saknar alla GUI (eller heter det GUJE) finesser i stil med dendär dumma PowerCfg automatiken. På köpcentret finns det ju redan sådana där nedrustade maskiner med Ubuntu och utan alla dedär onödiga WLAN och Bluetooth tilläggen.

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 16:22 - Editerad av: Bredde
Svara 


Vilka specialinställningar?

Vilken dyr tilläggsdel och till vilket pris?

Vilka elektriska egenheter i just de bärbara?

Den enda egenheten är väl akkun som Nisse tyckte att var bra.


Köpte just en såndär liten och lätt PC, HP 2133 miniNote PC med Windows Vista för 450€

http://www.rm.com/shops/rmshop/product.aspx?cref=P D1164671&SrcURL=/mininotefromhptorm&jumpid=in_rm_r 2515_uk_en_dsc_smb_20080418161452520

Ännu inga överraskningar. Tänkte kanske kränga in vårt forum i den - bara för att kolla hur lågt ner man kan sjunka.


Förr i värden köpte jag 2 PC:n i året. Nu har jag köpt 2 bärbara på 6 år.
Den gamla funkar som forumserver. No problem med hårdvaran.

(Ok, jo i solen tycker den inte om att vara, får värmeslag - men ute i regnet eller i en kall och fuktig källare funkar den bra. Att stå oanvänd tog mest på dess krafter)

Guje
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 17:03 - Editerad av: Guje
Svara 


Jepp, funkar bra. Går att skriva med här i forum.

Såg att Nisse också hade köpt en sån här liten en (ASUS). Den hade en bättre akku på 8 timmar. Tror att han är nöjd med sin apparat han också.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 18:09 - Editerad av: pdonner
Svara 


Det heter att maskinen är ultraportabel och det är den säkert. Instämmer att ackumulatortillägget kan vara mycket praktiskt. Men tänker man att en sådan här maskin skall utföra serverfunktioner på ett byanät så är priset nog ganska högt. Jag skulle nog hellre köpa en billig server som inte heller faller på knä när vi börjar köra med audiovisuellt material (för det blir väl videomaterial i handboken).

Bredde
Admin
# Skrivet: 19 Jan 2009 19:39
Svara 


Så det blev alltså inga specialinställningar, ingen dyr tillläggsdel och inga krångliga elektriska egenheter för dom bärbara. Lite som jag också misstänkte.

Tycker även att skärmen är bra på en bärbar. Då slipper man köpa en sån dyrgrip också.

Fotavtrycket är dessutom ganska litet jämfört med torn+skärm+tangentbord.

Så har vi ju förstås detdär audiovisuella materialet som pdonner oroar sig för i en bärbär. Ok, men nu är vi ju inte där ännu och den problematiken har nog mer med överföringshastigheten att göra än om det är en riktigt "server" eller en bärbar som hanterar filerna.

Nån som kunde spexa upp vad en äkta server gör bättre än en bärbar pc?

----------
Vet ni vad! Jag börjar ju allt mer luta mot att bärbara datorer är riktigt väl lämpade som servermaskiner i alla fall.

pdonner
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 21:27 - Editerad av: pdonner
Svara 


Vilka specialinställningar?
Vilken dyr tilläggsdel och till vilket pris?
Vilka elektriska egenheter i just de bärbara?


Dendär ThinkPaden som jag lånade har en strömförbrukningsapplet med 5 mellanblad och 17 inställbara parametrar. Det handlar om olika sorters system för att stänga på och av hårdskivan, att stänga på och av monitorn och styra maskinens beredskap (vad kan det vara?), att följa med ackumulatorns eller ackumulatorernas laddningsprocent. Så finns där under monitorn två ledljus som genom bilder av måne och batteri kanske visar samma sak. Är man slarvig och inte kopplar stöpseln till nätet så kan man följa med når ackun börjar vara slut. Hela det där vilosystemet och hur man kommer ut ur det är ett kapitel för sig som jag aldrig lärt förstå. -- Dethär är nog allt saker som jag inte annars brukar behöva befatta mig med fast jag känner sympati för energisynvinkeln.

Många bärbara säljs underutrustade. Det står det också i recensionerna på din fina maskin, att den är underdimensionerad. Min son har en Vista maskin (jag tror den heter Advent) med 1 GB RAM och det brukar inte fungera. Så har det åtminstone tidigare varit att de behövliga tilläggsminnen kostar betydligt mer än på ett torn eller en servermaskin. Så har jag för mig att det är med många andra delar. Distributionsmonopol brukar vi fiberbyggare diskutera. Mitt torn har CD-drive, diskett-station, FireWire, 2-huvuds DVI som hittills fungerat felfritt på mina föreställningar. Den har plats för all världens I/O som inte bara går att plantera in i den bärbara om den inte råkar ha just den behövliga delen. Man kan lägga in just det ljudkort som man tycker att är bäst liksom också dendär LaCie backup hårdskivan som kopplar direkt i databussen.

Marknaden går mot de bärbara och delarna blir ju hela tiden mindre. Så ju längre det drar ut på tiden, desto rättare kommer du att ha. Det var ju faktiskt min utgångspunkt: Var är dedär verkligt billiga små datorburkarna i 200 euro och inte 450 euro klassen, som helst inte har alla dedär inställningskonstigheterna utan en ordentlig strömkälla.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 19 Jan 2009 22:23
Svara 


En bärbar är inte konstruerad att köras dygnet runt utan bara då och då. Man kan lugnt räkna med att den klappar ihop betydligt tidigare än en riktig server.

Jag är också skeptisk till kylningen och MTBF i allmänhet.

Fördelen är huvudsakligen att den har inbyggd acku.

Guje
Medlem
# Skrivet: 20 Jan 2009 09:35 - Editerad av: Guje
Svara 


Nisse: En bärbar är inte konstruerad att köras dygnet

Forumets bärbara har mått mycket bättre av att vara igång. Bla. började fläkten krångla med både oljud och värmeproblem som följd då den inte var igång hela tiden.

Men det stämmer förstås - kylningen är ett problem i bärbara sammanhang. Den där lilla miniPC:n blir faktiskt varm då man använder den flitigt.

Men inte är dethär bara ett "bärbart" problem.


Varför skulle man i så fall bygga kylrum för äkta servrar?


Vidare: MTBF har mer att göra med svagaste länkens kvalitet än det har att göra med om PC:n är bärbar eller inte.

Nisse
Medlem
# Skrivet: 20 Jan 2009 10:05
Svara 


Fläktens lager slits förstås mest då den är igång. Oljudet vid start är närmast lagerfett som stelnat och innan det värmts upp av friktionen så kan det föra en massa oljud.

MTBF kan man ange för varje komponent och jag är rädd att den är sämre för bärbara på grund av vikten (man sparar på vikten på bekostnad av kvaliteten). Å andra sidan är troligen hårdskivan mera robust just för att den är bärbar - men jag vet inte om det gäller lagren. Man räknar ju med en typisk användningstid. En hårdskiva har jag fått sönder på en IBM bärbar (som mest stod på bordet).

Fördelen med bärbar är förutom ackun att den drar litet ström och alltså kräver mindre kylning - men så är den byggd väldigt trångt vilket motverkar saken.

Idealet vore en server som använder lågeffektkomponenter men är byggd på ett stort chassie - helst utan fläktar för lagren är den svaga punkten. Andra svaga punkter är kondensatorer som åldras ganska fort. Och förstås hårdskivan som minsann inte är evig.

Acku vore bra att ha. Jag kollade in ackunätdelar för vanliga PC men de drog så mycket ström att det knappast lönar sej. En nätdel på en halv kilowatt är besvärlig att driva. Men det kommer energisnåla maskiner nu.

Guje
Medlem
# Skrivet: 20 Jan 2009 10:39 - Editerad av: Guje
Svara 


Min poäng i sammanhanget är att bärbara datorer OCKSÅ klarar serveruppdrag. Vanliga bordsdatorer gör det OCKSÅ.

Man är INTE TVUNGEN att skaffa en server för "server" uppdrag typ e-post och webtjänster. Det är inte uppdraget som sådant som kräver kraftiga datorer- det är trafikmängderna.

Fördelar man trafikmängderna på flera mindre enheter klarar man sig också med mindre datorkraft.

Det kan gott hända att 1+1=3 och inte 1,03 som branschfolk så gärna vill påstå. Kom ihåg att omstörtande teknik förstår de sig inte alls på!

pdonner
Medlem
# Skrivet: 21 Jan 2009 07:18 - Editerad av: pdonner
Svara 


Dendär tankegången låter bra. Det är egentligen det jag är ute efter; nämligen att en server inte behöver vara ens en dyr minidator utan den kan lika väl vara en burk. Vi behöver burkar som billigt kan levera lättproducerade tjänster för byandelslagets kunder: Videotek, SMS-sändare, datorbackup osv. Hoppas det blir många skriverier på spalten 'Tjänster och apparater som kräver bredband'.

Bredde
Admin
# Skrivet: 25 Jan 2009 11:38
Svara 


Forumet tidvis nere idag söndagen 25.1. pga. projekt "dra nya kablar, koppla och konfa"

Hafven tålamod - det har jag också.

Hälsar Eder
Admin Bredde

Bredde
Admin
# Skrivet: 12 Feb 2009 10:55
Svara 


Forumunderhåll på gångs idag, 12.2.2006

Det betyder att både forumet och jag hackar - precis som vanligt.

/Bredde

Bredde
Admin
# Skrivet: 13 Feb 2009 08:35 - Editerad av: Bredde
Svara 


Nej huhuh vilken uppdateringsklump det kom in från MS i går... 250 Mbps!

Den är där nu, men om dom skall vara sådär stora i framtiden har jag nog på känn att ett och annat trådlöst nät harklar till just såna uppdateringsdagar.

MS har för vana att skicka sina uppdateringar en gång i månaden. Det betyder en harkel-dag i månaden. Pluss dom dagar då de andra skickar sina uppdateringar.

-------

Hur som helst ... nu kan ni fortsätta skriva igen... sluthackat för den här gången.

. 1 . 2 . 3 . >>
Ditt svar
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link     :) ;) :-p :-( :up: :down: :talk: :confused :cool: :sealed: :noway: ... Använd inte smilies

Kill your darlings


» Namn  » Lösenord 
Only registered users can post here. Enter your login/password correctly before posting a message, or register first.